Terenul statiunii de cercetare a Universitatii de Stiinte Agricole Timisoara, situat pe teritoriul comunei limitrofe Dumbravita, ar putea deveni un cartier de lux al orasului de pe Bega. Citiva afaceristi incearca sa scoata din proprietatea publica a statului acest teren, cu ajutorul prefectului Ovidiu Draganescu.

Un metru patrat de pamint in zona statiunii de cercetare este evaluat la 40-50 de euro, chiar 100 pentru terenurile cu front stradal. Faptul ca terenul Agronomiei este domeniu public al statului si nu poate fi instrainat nu a fost o problema pentru cei interesati, care au gasit rapid solutia: au apelat la 30 de locuitori din Dumbravita, care aveau dreptul sa primeasca pamint, intrucit au lucrat la fostul CAP. Fiecare dintre acestia a incheiat o imputernicire, prin care i-a mandatat pe doi afaceristi, Teodor Cristodor si Ion Pirvan, "sa indeplineasca toate formalitatile necesare pentru obtinerea titlului de proprietate" pe terenurile solicitate in baza Legilor 18/1991 si 1/2000. Potrivit procurii, mandatarul capata dreptul "sa vinda suprafata de teren cui va crede de cuviinta" si, de asemenea, "sa faca demersurile necesare pentru scoaterea din circuitul agricol al suprafetei".

Terenurile, revendicate in instanta

Anul trecut, pe 12 iulie, Teodor Cristodor si Ion Pirvan au chemat in judecata atit comisiile de fond funciar din comuna Dumbravita, municipiul Timisoara si judetul Timis, cit si Universitatea de Agronomie. In procesele intentate comisiilor funciare, cei doi au cerut, in numele celor care i-au imputernicit, punerea in posesie pe o suprafata totala de 154 de hectare, in baza Legii nr. 18/1991. Mai mult, Cristodor si Pirvan au indicat si zonele in care doresc sa se faca improprietarirea, desi legea nu specifica nicaieri aceasta posibilitate.

Parcelele respective se aflau chiar pe terenul statiunii de cercetare a Universitatii de Agronomie, situata pe teritoriul comunei Dumbravita. In sprijinul actiunii intentate impotriva Universitatii, Cristodor si Pirvan au facut trimitere la articolele din Legea nr. 1/2000 care prevad ca pentru reconstituirea dreptului de proprietate "comisia locala dispune de totalitatea terenurilor proprietate privata ale unitatii administrativ-teritoriale respective".

Hotarire de guvern cu dedicatie

Pentru rezolvarea problemei terenului statiunii de cercetare, care este domeniu public al statului, Cristodor si Pirvan au primit un ajutor nesperat. In vara acestui an, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a inaintat un proiect de hotarire de guvern, prin care o parte dintre terenurile Universitatii de Agronomie ar urma sa fie trecute din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a statului, la dispozitia comisiei locale de improprietarire. Este vorba despre o suprafata de 15,5 ha, identificata in doua sole ale statiunii, A 373 si A 363.

Aceleasi doua sole apar si in cererea de chemare in judecata a comisiilor funciare, prin care Cristodor si Pirvan solicita aceste terenuri in numele taranilor din Dumbravita. Prefectul Draganescu nu a motivat in nici un fel ce l-a determinat sa initieze un asemenea proiect de hotarire. "De cind am trimis nota de fundamentare, Prefectura Timis nu mai are nimic de-a face cu acest caz. Noi am facut o propunere, acum ea este in atentia ministerelor de resort", spune Ovidiu Draganescu.

Valeriu Tabara: "Avem de-a face cu un grup de interese"

"Eu ma duc pina la capat. Nu ma opresc pina nu vom cistiga. Am colaborat la Legea invatamintului si nu-mi poate spune nimeni ca acele terenuri pot fi luate. Nota de fundamentare (a hotaririi de guvern inaintate de prefect - n.r.) nu respecta actele normative in vigoare. Este clar ca avem de-a face cu un grup de interese din sfera liberala si nu voi accepta sub nici o forma sa se diminueze nejustificat patrimoniul Universitatii de Agronomie", spune deputatul Valeriu Tabara, prorectorul Universitatii de Stiinte Agricole. •

Constanteanul Visinescu - cheia afacerii
Scandalul paminturilor din preajma Timisoarei a inceput in ianuarie 2004, cind Ion Paun Otiman, pe atunci senator PNL si rector al Universitatii de Stiinte Agricole, sesiza ca un anume domn Visinescu din Constanta incerca sa puna mina pe mai multe terenuri din Timisoara, Dumbravita si Sacalaz prin diverse tertipuri avocatesti. "Fara a avea date certe, spun ca presiunile le facea un anume domn Visinescu din Constanta, in spatele caruia se banuieste ca s-ar fi aflat Sergiu Sechelariu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei. La origine cred ca se afla un grup extrem de influent. Cind i-am refuzat, mi-au explicat ca au si alte formule prin care pot rezolva problema, dar poate ca totusi ne vom intelege pina la urma. Atunci Visinescu mi-a scris pe o foaie cifra 100.000. Nu l-am mai vazut niciodata de atunci, dar am facut public faptul ca poate insemna o tentativa de a ma mitui pentru ca el sa obtina terenul", isi aminteste academicianul Ion Paun Otiman.

Afaceristul constantean Mihai Visinescu este unul dintre personajele-cheie in scandalul terenurilor Universitatii de Stiinte Agricole si din Dumbravita. Numele sau apare ca destinatar al unui tabel in care sint trecuti localnicii din Dumbravita ce au incheiat promisiuni de vinzare cu Cristodor si Pirvan, alaturi de terenurile la care au drept, suma suprafetelor fiind de aproape 120 de hectare. Presa constanteana a relatat pe larg afaceri similare ale lui Visinescu in Constanta, unde a intrat in posesia unor terenuri prin aceeasi metoda a interpusilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.