Romania intra in ultimul an din cursa pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din pacate, la sfarsitul anului 2005, dupa opt ani de pregatiri pentru adaptarea la standardele competitive ale Europei, suntem slab calificati pentru piata unica.

Avem inca probleme cu marii corupti si cu o justitie ineficienta, de care investitorii se tem. Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt vulnerabile si insuficient informate despre ce inseamna piata unica. Marile afaceri se dezvolta doar in Capitala si in cateva mari orase, asa ca cei mai multi romani sunt saraci. Insa viseaza ca aderarea le va aduce salarii mari si in general o viata mai buna.

Acestea sunt realitatile Romaniei "profunde" descrise, direct sau voalat, de seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Dupa patru ani petrecuti in tara noastra, reprezentantul CE asteapta inca sa vada progrese substantiale. Pentru ca "schimbarile structurale, uneori dureroase, precum si introducerea noilor standarde si cerinte, nu sunt facute pentru a multumi actualele state membre si oficialii institutiilor Uniunii Europene. Acestea sunt in primul si in primul rand facute pentru binele tarii dumneavoastra si al locuitorilor sai", a declarat oficialul european.

Visam ca Europa ne va rezolva problemele

Intrebat despre costurile si beneficiile integrarii, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat intr-un interviu acordat Rompres ca, pe termen lung, cetatenii Romaniei vor beneficia de progresele pe care le face tara lor in toate domeniile. "Aceste schimbari aduc mai multa siguranta la locul de munca, un mediu inconjurator mai sanatos si un aer mai curat, o administratie mai eficienta si mai transparenta, o justitie mai buna si mai corecta pentru toti", a precizat reprezentantul CE.

Scheele a avertizat totodata asupra faptului ca romanii sunt prea putin informati despre sacrificiile pe care vor trebui sa le faca, la randul lor: sa suporte preturi mai mari, restructurari ale companiilor neproductive etc. "Din sondajul Eurobarometru - Raportul National pentru Romania, lansat la inceputul acestui an, reiese, de fapt, ca asteptarile populatiei din Romania, cu privire la rolul Uniunii Europene in solutionarea problemelor cu care se confrunta tara dumneavoastra, sunt extrem de ridicate, chiar nerealiste. (...) La modul ideal, fiecare cetatean ar trebui sa stie cum il va afecta pe el, personal, aderarea", a declarat Scheele.

Acesta a precizat ca este foarte important pentru Romania sa rezolve rapid dificultatile cu care se confrunta in ceea ce priveste cadrul institutional, sistemul de control si administrare financiara a finantarilor UE. "Romania va fi beneficiar net al fondurilor Uniunii daca va reusi sa isi imbunatateasca capacitatea de absorbtie a acestor fonduri", a precizat oficialul european.

Coruptia, o plaga

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si reforma in justitie, Jonathan Scheele a declarat ca Parlamentul European si Statele Membre asteapta sa vada in acest domeniu progrese substantiale.
El a apreciat eforturile guvernului de a imbunatati transparenta tranzactiilor publice, de a reduce coruptia, "aceasta plaga ce afecteaza competitivitatea Romaniei".

"Sustin cu tarie ca doi dintre cei mai importanti factori care ar face din Romania o destinatie mai atractiva pentru oamenii de afaceri sunt intensificarea eforturilor pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. Ambele sunt esentiale pentru intreprinzatorii locali si pentru investitorii straini. Un sistem judiciar ineficient si ineficace descurajeaza spiritul antreprenorial si incetineste ritmul investitiilor, determina un grad sporit de imprevizibilitate si compromite drepturile de proprietate.

La fel si in ceea ce priveste coruptia: ea ingreuneaza accesul investitorilor straini si descurajeaza intreprinzatorii actuali si viitori, impiedicand astfel Romania sa-si foloseasca intregul potential", a declarat Scheele, in interviul acordat Rompres.
El a remarcat totusi ca fluxul de investitii straine directe a crescut: "De fapt, in termeni absoluti, in 2004 Romania a ocupat locul al doilea in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste investitiile straine directe, dupa Federatia Rusa".

IMM-urile trebuie sprijinite

In economia romaneasca, sectorul IMM-urilor este cel mai vulnerabil in perspectiva aderarii. Pentru unele, impactul integrarii va fi pozitiv, pentru ca vor beneficia de un set unic de reglementari comerciale si tarifare, proceduri administrative si legislatie armonizate intr-o serie de domenii, precum si o piata cu peste 450 milioane consumatori. Acestea sunt beneficiile. "Pe de alta parte, odata cu intrarea in Piata Unica a UE, companiile comerciale vor trebui sa faca fata unei concurente mai mari si sa respecte o serie de conditii si standarde", a declarat Jonathan Scheele.

Potrivit oficialului european, companiile si in special IMM-urile au nevoie de informatie specifica si tehnica pentru a-si putea estima si acoperi cheltuielile legate de respectarea cerintelor Pietei Unice (legislatia referitoare la sanatate si siguranta, protectia mediului, standarde tehnice, protectia consumatorilor, concurenta, certificarea produselor etc). In plus, un sprijin specific pentru a finanta astfel de investitii este necesar, considera acesta.

Masinile scumpe, oglinda bunastarii (?!)

Si acum o viziune asupra nivelului de trai al romanilor. Masurat in cai putere. Intrebat de Rompres ce parere are despre numarul mare de masini scumpe din Romania, daca poate reflecta gradul de bunastare al tarii, Scheele a declarat: "In vizitele pe care le-am facut aproape lunar prin Romania "profunda", de patru ani deja, rar am vazut masini luxoase. Cu exceptia poate a Bucurestiului si a altor catorva orase mari, romanii continua sa circule tot cu vechea Dacie autohtona".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.