Seful Executivului, Calin Popescu Tariceanu a anuntat infiintarea unui Institut pentru investigarea crimelor comunismului in Romania. Decizia a fost luata in sedinta de Guvern care a avut loc ieri. "Este un gest simbolic, as putea spune, pentru ca marcam astfel caderea regimului comunist in decembrie 1989. Si cred ca este momentul sa ne debarasam de teama de a discuta acest subiect, teama care a predominat in perioada guvernelor de stanga", a declarat Tariceanu.

El a spus ca exista o datorie fata de elitele culturale si politice romanesti care au fost practic exterminate la inceputul perioadei comuniste. "Cred ca avem datoria morala fata de aceste victime, fata de familiile lor, sa scoatem adevarul la suprafata", a mai spus premierul. El a explicat faptul ca sunt arhive importante in Romania care nu sunt inca cercetate si a dat exemplu documentele Partidului Comunist, ale CC-ului si ale CPEx -ului, de la instaurarea comunismului si pana la caderea sa.

Dupa argumentele aduse in favoarea infiintarii acestui Institut, Tariceanu a prezentat si cateva detalii mai tehnice. Potrivit sefului Executivului, institutia va fi condusa de un consiliu format din 11 personalitati ale societatii civile, numite prin decizie de primul-ministru, intr-o luna de la adoptarea hotararii. Institutul va functiona pe o perioada de sase ani, cu posibilitatea de prelungire a mandatului, iar rezultatele obtinute in urma cercetarilor vor fi publicate in rapoarte trimestriale si intr-un raport anual.

Acest Institut va clasifica tipurile de crime, abuzuri si incalcari ale drepturilor omului pe durata regimului comunist, va stabili responsabilitatile decizionale si de executie pentru aceste crime si va crea o baza de date care sa cuprinda numele fostilor activisti de partid din nomenclatura. Este vorba despre numele cadrelor fostei Securitati, numele fostilor ofiteri de armata, militieni, magistrati care au participat la actiuni de politie politica.

De asemenea va identifica acele legi, decrete, hotarari ale Consiliului de Ministri, decizii ministeriale, regulamente interne si alte prevederi secrete care au stat la baza organizarii si functionarii aparatului represiv. Tariceanu a mai anuntat ca institutul va avea 25 de posturi, iar cheltuielile se finanteaza din venituri proprii si de la bugetul de stat. Premierul a tinut sa mai precizeze, ca aceasta institutie nu se va substitui Procuraturii sau organelor de ancheta.

Presedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, este de parere ca initiativa Guvernului de a infiinta aceste institut este "laudabila". "Multe personalitati, sau chiar organizatii, au cerut o clarificare, o condamnare a comunismului si cred ca infiintarea unui astfel de institut, practic, e o componenta a acestei solicitari, care duce mai departe la clarificari si cine stie ce acte, sau cine stie ce marturii, va fi acest institut in stare sa descopere in arhivele fostului PCR", a declarat Filipescu la BBC.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.