Pachetul de legi, propus de ministrul Eugen Nicolaescu, pentru a reforma sistemul sanitar este gata. Dintre toate actele normative pe care Guvernul vrea sa le promoveze, "Legea spitalelor", ridica, din punctul de vedere al medicilor, cele mai multe semne de intrebare. Marea enigma a legii ramane privatizarea spitalelor. Desi Eugen Nicolaescu a declarat, in repetate randuri, ca spitalele romanesti trebuie scoase la privatizare, in proiectul sau de lege, referirile pe marginea acestui subiect sunt aproape inexistente. Medicii nu par a fi dezamagiti de aceasta lacuna a legii care inseamna in fapt amanarea procesului de schimbare a proprietatii unitatilor sanitare.

In ciuda faptului ca privatizarea a fost, inca de la inceput, considerata o masura menita sa sprijine reforma sistemului de sanatate, medicii au privit-o mai mult ca pe o masura extrema, pe care nici ei, nici pacientii romani nu sunt pregatiti sa o infrunte. Majoritatea doctorilor considera ca sistemul nu-si permite privatizarea din cel putin trei motive. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, apreciaza ca "privatizarea ar trebui sa reprezinte o componenta esentiala a sistemului de sanatate".

"Spitalele care ar trebui privatizate sunt cele care fac dovada ca acumuleaza datorii nejustificat, sau s-ar putea merge, de asemenea, si pe privatizarea anumitor sectii din unitatile spitalicesti", a declarat Mircea Cinteza. Nicolaescu a spus la un moment dat ca spitalele care vor lua calea privatizarii sunt acelea "care au acumulat multe datorii si care urmeaza sa fie desfiintate. "Daca vrea cineva sa le cumpere, (unitatile spitalicesti) sa o faca. Pot fi preluate fie de catre consiliul local, fie de catre investitori", a spus Nicolaescu.

Privatizarea spitalelor aduce cu sine trei lucruri importante, sustine presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acestea sunt: schimbarea de proprietate, management si servicii. "Din punctul de vedere al Casei Nationale, proprietatea nu joaca nici un rol in ceea ce priveste contractul ca dovada. Peste 90% dintre farmacii sunt private. Daca spitalul este privat sau public el respecta tot DRG-UL (sistem de finantare dupa caz rezolvat), iar preturile se stabilesc printr-un cadru contractual", a declarat presedintele CNAS,Cristian Vladescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.