Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a dispus ca Mohamed Munaf sa fie audiat, in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, prin intermediul unui sistem "premiera" in sistemul judiciar romanesc: videoconferinta. Astfel, magistratii au decis, in sedinta de ieri, ca Munaf, al carui rol in drama irakiana a fost acela de "ghid", sa fie citat pe cale diplomatica pentru a fi audiat, in data de 30 ianuarie. Audierea va avea insa loc la data stabilita numai daca procedura de citare a lui Munaf va putea fi realizata in timp util.

Decizia instantei a creat reactii vehemente din partea avocatilor, care au sustinut ca aceasta modalitate de audiere este ilegala. Videoconferinta ramana insa, dupa toate aparentele, singura modalitate "life" a judecatorilor romani de a-l mai vedea pe Munaf, dupa ce autoritatile americane au refuzat categoric sa-l extradeze. Atat avocatii inculpatilor, cat si cei ai jurnalistilor, constituiti ca parti vatamate, au solicitat instantei, pe parcursul intregii sedinte de judecata, sa precizeze care este temeiul juridic in baza caruia Munaf ar putea fi audiat prin sistemul de videoconferinta.

Gheorghita Mateut, reprezentantul lui Omar Hayssam, a sustinut ca aceasta audiere prin videoconferinta nu este nici o modalitate tipica, nici atipica. El a spus ca singura metoda in cazul lui Munaf este extradarea, avand in vedere ca este un inculpat arestat care se afla pe teritoriul Irakului si a apreciat ca statul roman a gresit atunci cand a cerut Statelor Unite extradarea. In acest sens, avocatii au sustinut necesitatea trimiterii unei cereri de extradare statului irakian.

La randul sau, avocatul lui Ovidiu Ohanesian a declarat presei, dupa terminarea sedintei de judecata, ca este necesar ca instanta sa faca toate demersurile necesare pentru ca Munaf sa fie adus in tara si audiat personal. "Audierea prin videoconferinta nu este procedurala, se incalca principiul contradictorialitatii, Munaf trebuind sa fie prezent, pentru a i se pune intrebari. Astfel, noi putem sti daca asupra lui nu se fac presiuni si putem sa-i punem intrebari", a declarat avocatul Dumitru Enache.

Decizia inedita a Curtii de Apel vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, pe un ton categoric, Biroul de presa al Ministerului Justitiei (MJ) a transmis, ieri, Curtii de Apel Bucuresti, ca cererea de extradare formulata de aceasta instanta, prin care se solicita extradarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohamed Munaf, nu va fi transmisa autoritatilor americane. Comunicatul MJ este rezultatul consultarilor cu partea americana.

S-a ajuns, astfel, la concluzia ca nu sunt intrunite conditiile legale pentru a se solicita extradarea din Statele Unite ale Americii a lui Mohamed Munaf, "deoarece acesta nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora". Ca urmare, "nu sunt aplicabile dispozitiile art. XI alin. 1 din Conventia de extradare incheiata si semnata la Bucuresti la 23 iulie 1924 intre Romania si Statele Unite ale Americii".

La randul sau, comunicatul ministerului este o reactie a cererii de extradare, formulata in septembrie, de catre instanta de apel din Bucuresti. Curtea a apreciat atunci, ca Mohamed Munaf - inculpat alaturi de Omar Hayssam, in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak - ar putea fi extradat, deoarece se afla intr-o baza militara americana, deci pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Conform procedurii, departamentul de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei a facut controlul de regularitate internationala, pentru a vedea in ce masura este posibila extradarea, solicitand relatii Ambasadei SUA la Bucuresti. Pana la urma, aceasta situatie ii convine de minune lui Mohamed Munaf. De altfel, rechizitoriul - prin care a fost deferit justitiei Mohamed Munaf - cuprinde o declaratie a acestuia, luata la Bagdad, in care spune ca va coopera cu procurorii romani, dar cere sa nu fie extradat Romaniei, preferand sa fie judecat de autoritatile din Statele Unite, el avand si cetatenie americana.

Munaf - ghidul jurnalistilor romani rapiti in Irak, alaturi de care a stat si el 55 de zile - ar putea beneficia de reducerea la jumatate a pedepsei, in schimbul informatiilor furnizate anchetatorilor in chestiuni legate de siguranta nationala a Romaniei si a Fortei Multinationale in Irak. Potrivit rechizitoriului prin care Munaf si sirianul Omar Hayssam au fost trimisi in judecata pentru organizarea rapirii, Mohamed Munaf va beneficia de dispozitiile articolului 19 din Legea 682/ 2002 privind protectia martorilor.

In actul de acuzare se arata ca Munaf se afla in aceasta situatie intrucat, prin declaratiile sale, a furnizat informatii legate de siguranta nationala a Romaniei si a Fortei Multinationale in Irak si necesare in identificarea si stabilirea faptelor penale comise de mai multi membri ai unor organizatii internationale de crima organizata si terorism.

Articolul 19 din Legea 682/2002 prevede ca persoanele care furnizeaza informatii importante sau sprijina derularea anchetei beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa pentru fapta de care sunt acuzati. Ca si Hayssam, Munaf este acuzat de initiere si organizare a unui grup terorist, fapta prevazuta de articolul 35 alineat 2 din Legea 535/2004 si pedepsita cu inchisoare intre 10 si 15 ani.

Munaf a fost audiat in 30 si 31 mai, conform conditiilor impuse de autoritatile militare americane, declaratia fiind luata in prezenta lui Gary Nunn - avocat militar si garantul respectarii drepturilor procesuale ale lui Munaf, in calitatea sa de cetatean american. Lui i s-a adus la cunostinta, conform Codului de procedura penala roman, faptul ca a fost pus sub invinuire si ca a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa. La audierile ulterioare, Munaf a fost asistat de aparatorul ales, avocatul Diana Budusan.

Potrivit anchetatorilor romani, Munaf a fost cooperant si a raspuns de buna voie la intrebari, asupra lui nu au fost exercitate presiuni fizice sau psihice, fiind tratat cu demnitate si respect. La finalul sedintei de judecata, magistratii CAB au stabilit si un termen intermediar pentru 9 ianuarie, la care sa fie audiati atat Omar Haysam, cat si partile civile constituite in cauza.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.