Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, sustine ca o eventuala amanare a aderarii nu va aduce nici un avantaj nici Romaniei, nici Uniunii Europene

Romania a mai facut, saptamana trecuta, un pas catre Uniunea Europeana. Parlamentul European a reafirmat sprijinul acordat Bucurestiului si Sofiei in vederea aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007. Parlamentarii europeni, reuniti in sedinta plenara, au aprobat rapoartele preliminare referitoare la stadiul de pregatire a Bulgariei si Romaniei pentru aderarea la UE. In cele doua documente se reafirma dorinta oficialilor UE ca data aderarii sa fie respectata.

In ceea ce priveste Romania, eurodeputatii au subliniat ca realizarea acestei ambitii "depinde in primul rand de capacitatea autoritatilor romane de a indeplini angajamentele" asumate, mai ales in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, a luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate, domenii in care exista in continuare "carente grave", potrivit raportorului pentru Romania, Pierre Moscovici.

De altfel, aceste deficiente au fost semnalate si in raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Autoritatile de la Bucuresti au timp pana in aprilie anul viitor sa-i convinga pe oficialii de la Bruxelles ca nu este cazul sa activeze clauza de salvgardare. Intr-un interviu acordat publicatiei germane Tagesspiegel, ministrul Integrarii europene, Anca Boagiu, sustine ca Romania acorda o atentie deosebita punctelor nevralgice semnalate de oficialii europeni. Desi unii europarlamentari apreciau ca amanarea aderarii ar da ragaz Romaniei sa se pregateasca mai bine pentru Uniunea Europeana, Boagiu considera ca efectul ar fi, mai degraba, invers.

- Doamna ministru Boagiu, credeti ca s-ar putea ajunge la amanarea cu un an, pentru ianuarie 2008, a aderarii Romaniei la UE?

- Nu. Toti cei implicati considera ca Romania trebuie sa adere cat mai repede posibil la UE. De asemenea, noi facem tot ce ne sta in putere sa indeplinim criteriile pentru aderare. Raportul Comisiei Europene din octombrie privind progresele Romaniei a semnalat o serie de puncte critice: securizarea granitelor, lupta impotriva coruptiei. Acordam o mare importanta acestui raport si ne-am dublat eforturile in ceea ce priveste pregatirile pentru aderare.

- Nu ar putea reprezenta o sansa pentru Romania un an in plus pentru pregatirile in vederea aderarii?

- De ce? Sansa pe care o avem este sansa de a deveni membru al UE la 1 ianuarie 2007. O sansa pentru ambele parti. Nu trebuie sa uitati: Romania are cea mai lunga granita externa a UE. Romania este insa si al saptelea stat in cadrul UE din punct de vedere al populatiei, deci ca numar de cumparatori si consumatori. Nu, o amanare a aderarii nu ne va aduce in nici un caz avantaje. Dimpotriva, va duce la scaderea presiunii.

- Asta inseamna ca apreciati ca folositoare presiunea creata prin criticile continute in raportul de monitorizare al Comisiei Europene?

- Da, chiar foarte utila. Stim astfel, in fiecare moment, cum stam si ce mai avem de facut. Aceasta conduce la faptul ca ministerul nostru nu este cel mai indragit, pentru ca somam si insistam. Dar aceasta este sarcina noastra. Noi am reusit sa preluam in legislatia nationala aproape toate prevederile comunitare. Acum accentul cade pe implementarea lor. De asemenea, intotdeauna pentru noi este clar faptul ca nu facem acest lucru pentru ca vrea Uniunea Europeana. In primul rand, facem toate astea pentru ca este in folosul poporului si al tarii noastre.

- Romania si Bulgaria sunt concurenti sau prieteni?

- Nu suntem concurenti. Si noi, si Bulgaria dorim sa aderam la UE si ne ajutam reciproc. Am asteptat impreuna, am facut impreuna eforturi, acum a venit si clipa noastra pentru a intra in familia europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.