Ministerul Justitiei a cerut ieri Curtii de Apel Bucuresti sa nu mai transmita autoritatilor americane cererea de extradare a lui Mohamad Munaf, intrucat cetateanul americano-irakian "nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora", fiind astfel incalcati termenii Conventiei de Extradare semnata, la Bucuresti, cu Statele Unite ale Americii.

Decizia a fost luata la trei luni dupa ce autoritatile romane s-au adresat Departamentului de Stat american pentru lamuriri cu privire la conditiile de extradare a lui Munaf. Procurorul general Ilie Botos a contestat insa, cu recurs, decizia ministrului Monica Macovei, asupra acestuia urmand sa se pronunte Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cazul lui Munaf reprezinta o premiera pentru jurisprudenta romana, deoarece el este judecat in Romania, intr-un proces penal pentru "infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale", dar si cercetat in Irak pentru complicitate la terorism. El este si "tinut in brate" de americani pentru informatiile care "au facilitat identificarea si documentarea activitatii infractionale a unor persoane care apartin unor organizatii internationale de criminalitate organizata si terorism".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.