Virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat ieri si pentru probele din localitatea Rovine, judetul Ialomita, unde a inceput uciderea pasarilor din mai multe gospodarii, a afirmat Sorin Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii.
Autoritatile au luat masuri de gazare a pasarilor din 40 de gospodarii situate in vecinatatea celei in care a fost depistat virusul. Testele preliminare efectuate la pasari din satul Rovine (comuna Reviga) judetul Ialomita au relevat prezenta virusului gripei aviare, astfel ca au fost instituite masuri de carantina joi noaptea. Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii, au fost instalate filtre de dezinfectie la punctele de intrare in localitate, iar starea de sanatate a pasarilor din celelalte gospodarii este monitorizata prin efectuarea de teste rapide.

Pana in prezent, au fost semnalate focare de gripa aviara in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. Modul in care s-a actionat in momentul aparitiei suspiciunilor de gripa aviara a starnit dispute intre autoritatile locale. Astfel, autoritatile judetene din Buzau au declarat ca vor propune conducerii Ministerului Agriculturii demiterea directorului Directiei Sanitare Veterinare Buzau, Alexandru Iancu, si a directorului adjunct al institutiei, Marijan Milea, pe motiv ca nu au gestionat bine criza provocata de aparitia gripei aviare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.