Cei doi marinari romani de pe nava African Pride, arestati si inchisi de mai bine de doi ani in Nigeria sub acuzatia de contrabanda cu petrol, au revenit, ieri, in tara, la intoarcerea acasa ei sustinand ca au fost eliberati doar dupa ce s-au angajat ca nu dau statul african in judecata.

In 16 decembire 2005, dupa mai bine de doi ani, Radu Mazilu si Valerica Dragnea si-au revazut sotiile si copiii, pe aeroportul bucurestean Henri Coanda. Sositi de la Paris cu un zbor ce a avut o intarziere de cateva minute, marinarii romani si-au imbratisat, cu lacrimi in ochi, familiile care-i asteptau plini de emotie.

Dupa mai bine de o ora de asteptare, timp in care celor doi le-au fost intocmite formalitatile de intrare in tara, familiile Mazilu si Dragnea s-au reunit. Dupa cateva imbratisari, cei doi s-au oprit pentru a da cateva declaratii presei. "A fost teribil, nu v-as putea povesti prin ce am trecut. Am ajuns in puscarie fara sa stim de ce, pentru ce. Am trait tot timpul cu speranta ca, intr-o zi, problema ni se va rezolva si ne vom intoarce acasa", a declarat Radu Mazilu. Ambii marinari romani - sudori pe vaporul African Pride - au declarat ca nu stiu, de fapt, pentru ce au fost retinuti. Stiu ca a fost vorba de contrabanda, insa sustin ca nu au nici o legatura cu cantitatea de petrol gasita pe vaporul lor. Nu au putut spune cu exactitate daca era vorba de titei brut sau de combustibil rafinat si nici nu au putut indica o cantitate exacta pentru detinerea careia au fost acuzati.

"Am inteles ca 11.300 de tone", precizeaza, oftand, unul din ei. "Un lucru e cert: am stat doi ani inchisi pentru a fi 'judecati>> timp de zece minute. Atat a durat acel asa-zis proces! Ne-au condamnat la sase luni de inchisoare sau plata sumei de un dolar si jumatate. Atat valoreaza sase

luni de libertate in Nigeria...", a spus Radu Mazilu. Povestind despre temnita grea din ultimii doi ani din viata lor, cei doi sudori romani si-a amintit, cu nodul in gat, cum le era servit "un fel de mamaliga puturoasa", cu nume ciudat, de care nu s-au putut atinge, mancand in schimb, zilnic, orez si peste.

"Nu ne-au batut, nu ne-au torturat, chiar ne respectau. Dar nu este nici o placere sa stai inchis cu oameni care aveau si doua omoruri la activ", au povestit, rand pe rand, cei doi. Schitau un zambet atunci cand isi aminteau cum, de pe celularele de care, probabil contra unei spagi, beneficiau unii dintre detinutii bogati cu care erau colegi, sunau si ei cateva minute la familii, in Romania.

Intrebat cine este vinovat pentru situatia lor, sudorul roman a raspuns direct: armatorul. "Dupa ce ne linistim o sa ne gandim daca sa dam in judecata compania angajatoare sau nu. Ne datoreaza in primul rand salariul pe un an si jumatate", a explicat Mazilu. Sotia sa a intervenit, aratand ca, prin contract, barbatul era platit cu suma de 800 de dolari americani pe luna.

"Statul nigerian nu putem sa-l dam in judecata, desi acela numai proces nu se poate numi. Am semnat, inainte de a fi eliberati, o hartie prin care consimteam sa nu dam Nigeria in judecata. Ne-au santajat: 'Semnati asta si plecati>>. Asta ne interesa, sa scapam de-acolo", a declarat si Valerica Dragnea.

Nava African Pride, un petrolier sub pavilion rusesc, a fost retinut de autoritatile nigeriene in octombrie 2003, echipajul format din marinari rusi, georgieni si cei doi romani (22 de membri) fiind inchisi si acuzati ca ar fi transportat titei furat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.