Autoritatile bucurestene au intrat in alerta, pentru a impiedica raspandirea gripei aviare in Capitala. "In momentul de fata, nu exista suspiciuni privind prezenta virusului aviar in Bucuresti", spune Constantin Savu , director general al Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti, precizand ca examenele de laborator facute pana acum nu au confirmat nici un caz suspect de gripa aviara.

El a adaugat ca zonele cu grad ridicat de risc sunt cele din apropierea lacurilor, unde apar in mod frecvent pasarile salbatice, potentiale gazde ale virusului. Savu a facut un apel catre bucurestenii cu gospodarii in aceste zone, in special in apropierea lacurilor Plumbuita, Colentina si Fundeni, sa nu lase pasarile domestice sa se apropie de luciul de apa.

"Amenzile pentru incalcarea acestei masuri de siguranta sunt de 5 pana la 10 milioane lei", a aratat acesta. Totodata, Savu a cerut celor care vin in Capitala "aprovizionati" de la rudele din zone rurale, sa se abtina sa aduca pasari vii sau carcase, aratand ca va colabora cu serviciile veterinare de la transporturi pentru a preveni astfel de situatii. Municipalitatea va mentine restrictia de vanzare a pasarilor vii in piete, pana la disparitia riscului, medicii recomandand bucurestenilor sa evite consumul de carne de pasare provenita din alte zone ale tarii. Masuri suplimentare au fost luate si la Gradina Zoologica, unde pasarile au fost izolate printr-un sistem de plase.

"Sute de oameni sunt pregatiti sa intervina daca se va semnala aparitia virusului in Capitala", a mai spus Constantin Savu. El a aratat ca pasarile domestice sunt monitorizate, prin prelevari periodice de probe, pentru ca interventia in caz de aparitie a virusului sa fie prompta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.