Politistii si procurorii ieseni au facut noapte alba dupa ce ciobanul Gabriel Avadanii, din Gropnita, Iasi, a gasit, miercuri seara, intr-o padure de la marginea satului, saci de plastic in care se aflau 28 de cadavre de copii nenascuti (fetusi),

Politistii si procurorii ieseni au facut noapte alba dupa ce ciobanul Gabriel Avadanii, din Gropnita, Iasi, a gasit, miercuri seara, intr-o padure de la marginea satului, saci de plastic in care se aflau 28 de cadavre de copii nenascuti (fetusi), rezultatul unor avorturi dupa luna a patra de sarcina. Insa in timpul anchetei demarate de politistii si procurorii de la Crima Organizata au fost descoperite, pana joi, la ora 14.00, alte 52 de cadavre de fetusi, precum si trei fragmente de cranii umane si alte organe bine conservate in formol. Prof. univ. dr. Dan Antohi, directorul Laboratorului de Conservare a Cadavrelor din cadrul Institutului de Anatomie a Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a anuntat ca 10 din cei 80 fetusi gasiti in final in padurea comunei Gropnita sunt disparuti din incinta laboratorului pe care-l conduce.

Cei care se ocupa de ancheta nu exclud nici varianta ca fetusii au fost folositi drept momeala pentru o vanatoare de vulpi organizata ilegal in padure, aceste cadavre formolizate urmand sa alunge animalele catre un loc in care vanatorii stateau ascunsi.

Ancheta a fost demarata de politisti miercuri seara, la cateva ore dupa ce ciobanul de 24 de ani a sunat la Inspectoratul Judetean de Politie Iasi pentru a anunta descoperirea facuta in timp ce se intorcea la stana, prin padurea Lopatoaia. Pana la apusul soarelui nimeni nu l-a crezut, cu exceptia primarului, care a insistat pe langa politisti. Mai mult, acesta a fost prima autoritate care a deschis ancheta pe cont propriu.

"Niste veri mi-au spus ca in urma cu o saptamana au vazut niste saci din care iesea un miros ciudat. Cand ma intorceam spre stana am vazut si eu ca erau 5 sau 6 copii foarte mici, de marimea unor papusi, dar toti erau morti si imprastiati prin padure. Probabil or fi fost gasiti de animalele din padure. Prin apropiere erau si cativa saci, dar mi-a fost frica si am sunat la politie, la Iasi", a povestit ciobanul.

Miercuri seara, cand au ajuns la locul indicat, atat politistii, cat si procurorii criminalisti au avut o imagine terifianta. Procurorul Vasilii Pretula a spus ca a fost marcat atunci cand a constatat ca in saci se aflau cadavre bine conservate, probabil in formol. Alaturi de cadavre, in saci au mai fost descoperite si fragmente de cranii si organe umane.

"Au fost gasiti mai multi saci de plastic in care initial se aflau 28 de avortoni, in diverse stadii de dezvoltare, precum si mai multe organe si cateva fragmente de cranii. Acestea din urma pareau a fi conservate intr-o substanta. Cercetarile de ieri, facute la lumina zilei, au dus la gasirea a altor zeci de corpuri, in total fiind 80", a precizat inspectorul principal Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al IJP Iasi. Cadavrele gasite miercuri noapte si celelalte gasite ieri dimineata au fost transportate la Institutul de Medicina Legala din Iasi. Raportul preliminar al IML Iasi precizeaza ca vechimea fetusilor e de circa 10 ani si ca acestia sunt abandonati pe camp circa o luna. Atat politistii, cat si procurorii au exclus posibilitatea unor crime, cea mai plauzibila varianta fiind aceea ca fetusii provin de la un cabinet de obstetrica ginecologie care practica avorturi ilegale.

Directorii Maternitatii Elena Doamna si cel al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ghica Voda din Iasi au exclus, la randul lor, ipoteza politistilor si procurorilor, potrivit carora este posibil ca aceste 80 de cadavre sa fie din aceste institutii. Cei doi au adus ca argument legislatia din domeniu. Insa au indreptat atentia spre Institutul de Medicina Legala si cel de Anatomie Patologica, unde se afla borcane cu fetusi formolizati.

Prof. univ. dr. Dan Antohi, directorul Laboratorului de Conservare a Cadavrelor din cadrul Institutului de Anatomie a Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a anuntat ca 10 din cei 80 fetusi gasiti in padurea comunei Gropnita sunt disparuti din incinta laboratorului pe care-l conduce. "Nu stiu prin ce metoda au putut sa iasa pe usa, multe dintre ele aflandu-se in cabinetele profesorilor nostri. Politia este cea care face cercetarile in acest caz", a precizat prof. univ. dr. Dan Antohi. Si Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat, acrediteaza aceeasi idee, ca unii din fetusi apartin Laboratorului de Anatomie Patologica din cadrul UMF Iasi, care ii folosea ca material didactic. Reprezentantii ministerului sustin varianta ca in timpul reparatiilor facute la Institutul de Anatomie unul din muncitori sa fi spart din neatentie niste vase cu feti formolizati si ca sa-si ascunda greseala, sa le fi dus in padure.

Noul director al Institutului de Anatomie Iasi, prof. univ. dr. Constantin Fatu, dorind sa apere renumele institutiei, contrazice declaratiile colegului sau, prof. univ. dr. Dan Antohi, care a recunoscut ca 10 din avortoni sunt disparuti din institutie.

"Avem un muzeu cu fetusi de peste 20 de ani, dar nu lipseste nici un borcan. Muncitorii nu au luat nimic. Sunt foarte multe cabinete particulare in oras, in care se fac intreruperi de sarcina si care nu cred ca au crematorii pentru astfel de incinerari", a precizat prof. univ. dr. Constantin Fatu.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.