Doi sefi ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), gen. Alexandru Grumaz si gen. Ion Tudosie, au fost demisi pe sest. In locul lor au fost numiti doi fosti securisti, care au lucrat in Unitatea „R“, gen. Corneliu Grigore si col. Ioan Balaure.

Demiterea gen. Alexandru Grumaz, prim-adjunct al directorului STS, si a gen. Ion Tudosie, adjunct economic, a devenit publica abia miercuri, 14 decembrie, cind presedintele Basescu a semnat decretele de inaintare in grad si trecere in rezerva ale celor doi.

Dupa sedinta CSAT din 7 decembrie, presedintele Basescu si STS au anuntat doar inlocuirea gen. Tudor Tanase, directorul STS, cu gen. Marcel Opris, si a gen. Florin Mihalache, adjunct tehnic, cu col. Ionel Vasilca. Insa, o zi mai tirziu, gen. Alexandru Grumaz si Ion Tudosie au aflat ca sint si ei pusi pe liber.

Prim-adjunct al sefului STS a fost desemnat gen. Corneliu Grigore, iar adjunct economic, col. Ioan Balaure. Pe site-ul STS se precizeaza ca acestia au fost stabiliti prin hotarirea CSAT din 7 decembrie.

Ieri, Tatiana Frincu, purtatorul de cuvint al STS, ne-a declarat ca toata conducerea a fost primenita pe 7 decembrie, dar nu ne-a putut explica de ce presa a fost informata ca au fost inlocuiti numai directorul si unul dintre adjuncti.

Doua unelte impotriva Europei Libere

Gen. Grigore (51 de ani) a intrat in STS in 1990 si a fost pina acum seful Directiei Management Programe. El a absolvit Academia Tehnica Militara si Colegiul National de Aparare (CNAp). Pina in 1980 a lucrat in Armata, iar in ultimul deceniu al regimului comunist a ocupat functii de conducere in Unitatea "R" a Securitatii. Unitate in care l-a avut coleg, din 1983, pe col. Balaure (46 de ani). Acesta este absolvent al ASE si CNAp si s-a angajat in STS tot in ’90. Din 1994 pina acum, Balaure a fost seful Directiei Economice si Financiar - Contabile a STS. Unitatea "R" se ocupa de siguranta convorbirilor telefonice pe liniile oficiale si cu interceptarea transmisiunilor in eter. In 1981, Directia I a Securitatii a deschis un dosar numit "Eterul", pentru supravegherea, intoxicarea si intimidarea posturilor de radio "dusmanoase", Vocea Americii si, in special, Europa Libera. Unitatea "R" a intocmit notele informative privind continutul emisiunilor de la posturile de radio amintite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.