Gripa aviara este la un pas de a ajunge intr-un mare oras cum este Calarasiul, mai exact se afla la 5 km de municipiu, iar numarul focarelor creste intr-un ritm ingrijorator.

Doua gaini au gripa aviara in gospodarii aflate la 5 km de municipiul Calarasi si foarte aproape de Capitala. Ieri, numarul focarelor active afectate de virusul H5 a ajuns la 16, iar alte trei au fost inchise. Autoritatiile cred ca aproape nimeni nu tine cont de dispozitiile ministrului Gheorghe Flutur si nici ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (ANSVSA). "Nu pot sa cred ca dupa doua luni de cand a aparut gripa aviara autoritatile locale si populatia nu au inteles cat de grava e situatia la nivel national. Trebuie sa spunem in fiecare zi ca targurile si oboarele au fost inchise de la inceputul crizei, ca filtrele la intrarea si la iesirea din localitatile afectate trebuie sa functioneze non-stop. De exemplu, in catunele din judetele Buzau unde au fost identificate focare, locuitorii rromi au inteles imediat cat de grava este situatia si nu s-au impotrivit sa eutanasiem pasarile din gospodarii, in schimb primarii au fost foarte greu de convins ca trebuie sa colaboreze imediat si serios", ne-a declarat Gabriel Predoi, directorul ANSVSA.

Situatia este alarmanta pentru ca ultimul focar identificat este foarte aproape de un oras cu sute de mii de locuitori si foarte aproape de Capitala, care primeste zilnic un numar mare de navetisti care pot aduce virusul ucigas H5N1. De aceea, de ieri a fost interzis cu desavarsire transportul pasarilor vii in mijloacele de transport in comun, precum si vanatoarea de orice fel in judetele Calarasi, Ialomita, Buzau si Vaslui.

Si in Ilfov e alerta

Judetul Ilfov a intrat de ieri in "alerta aviara", a anuntat prefectul judetului Ilfov, Marian Petrache. El a decis sporirea numarului de medici la granita cu judetul Calarasi, precum si filtre rutiere de dezinfectie pe DN3 - in dreptul localitatii Branesti, pe DN4 - la Popesti-Leordeni, pe autostrada Bucuresti-Constanta - la Cernica si pe DJ dintre Fundeni si Frunzanesti (Calarasi).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.