Profesorii si elevii de la licee de elita din Bucuresti se mira ce cauta scolile lor pe negrul pomelnic al institutiilor periculoase. Spun ca nu au avut decit agresiuni sporadice, venite mai des dinspre batausii interni, decit de la golanii de pe strada.

La americani, un liceu dubios are politisti inarmati pina-n dinti si detector de metale la intrare. In Bucuresti, la "periculoasele" "Sincai", "Caragiale" sau "Monnet", dispozitivul de paza pare ruginit: cite un jandarm si doi paznici batrini, fara sala de forta la activ. E drept, nici n-au fost cazuri de pus cutitul la git, ci doar raiduri sporadice la mobil, sandvis sau lantisor.

"Sincai", sub teroare

Liceul care si-a cistigat titlul de "Colegiul National Gheorghe Sincai" datorita rezultatelor bune la invatatura are ambele intrari acoperite. Pe poarta elevilor, nu intri decit legitimat de paznic si studiat atent de jandarm. La intrarea profesorilor, eleva de serviciu iti cere buletinul, te noteaza si iti da ecuson de vizitator. "Am vazut si noi lista si ne-am mirat. Noi n-am avut batai in scoala, nici cazuri sa patrunda diversi. Venea o fata de 14 ani si facea scandal prin curte. In 7 minute, politia a fost aici", incearca Mariana Balici, profesoara de romana, sa inteleaga ce-i cu "Sincai" pe lista neagra. "Venea o pustoaica, mai tigancusa asa, si tipa la noi, ne lua sandvisurile si banii. N-a durat mult. Ne era frica de ea, ca era bazata aici in cartier, la o adica venea cu satra!", isi aminteste de terorista sandvisurilor si o eleva dintr-a X-a.

"Orice persoana e in stare de insecuritate in ziua de azi. E nevoie sa amintesc de fiica vicepremierului? Fiind vorba de copii, sint de acord ca trebuie luate masuri in plus. Dar presa arata niste cazuri si nu inteleg de ce generalizeaza", concluzioneaza Mariana Balici.

Tyson din "Caragiale"

Elevii din "Caragiale" sint celebri mai ales datorita masinilor din care debarca. Cu toate astea, in curtea liceului intri ca pe propria mosie. Prin curte, chiulangiii isi fac de lucru pe banci, in timp ce doi jandarmi se plimba neatenti ca le-au intrat straini in obiectiv. Amenintarea pare sa vina, insa, dintre colegi, nu de la golanii strazii. "Asta-i liceu periculos? Corect, acum vreo doua zile am dat si eu o petarda. Sase, de-aici din liceu, au sarit pe mine! M-au rupt la coaste, eram ca Tyson intre lei!", isi aminteste un pusti de la scoala generala cu care "Caragiale" imparte curtea.

Altul crede ca au intarit paza cu doi jandarmi pentru ca elevii intrau cu masinile in curte. "Mai e si treaba asta, ca intra in liceu cine vrea. Daca ai un ghiozdan in spate si zici ca te duci la a XI-a F, nu te opreste nimeni. Cum au venit aia 6 atunci sa-l bata pe Mitu! Droguri n-am vazut, dar mai veneau fosti elevi, drogati, si se invirteau pe-aici".

Stigmatul grenadei

Liceul cu copii de celebritati are poarta descuiata doar in pauze. In rest, pare o fortareata. Unicul jandarm a venit abia vinerea trecuta, ca supliment la cei doi paznici din dotare. "Am auzit de lista asta, dar n-am primit oficial criteriile de selectie. E bine ca jandarmii revin in scoli. E un plus de siguranta. Probabil ca grenada a fost un argument pentru politie, sa ne puna pe lista. Aici e o zona mai speciala, unde locuiesc persoane publice. Frecventa incidentelor e, insa, mica, se petrec cu totul exceptional", spune directoarea Elena Ticos. "Nu am avut incidente generate de persoane din afara scolii, dar au fost copii agresati la plecare, seara, in zona parcului Beller. Si nu cred ca exista scoala fara incidente interioare, dar aici nu e nevoie de forta fizica. Rezolvam cu mijloace verbale, educative, ii impacam!", mai zice directoarea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.