Exista state membre care sint gata sa amine cu un an Sofia si Bucurestiul pentru a da satisfactie opiniei publice din ce in ce mai eurosceptice, ne-au declarat surse din Comisia Europena.

Desi dezbaterea privind aderarea Romaniei e programata dupa raportul Comisiei din 15 mai 2006, atmosfera e deja tensionata la Bruxelles. Mai multi oficiali din cadrul Comisiei admit ca pluteste in aer posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa fie "sacrificate" la primavara pe altarul unei opinii publice europene din ce in ce mai eurosceptice.

Tap ispasitor

Surse din Comisia Europeana ne-au declarat ca "aminarea este inca posibila, tocmai pentru a linisti opinia publica din statele membre, nemultumita de primul val de extindere". Faptul ca unele guverne europene iau in calcul acest "sacrificiu" ne-a fost confirmat si de politologul german Anneli Ute Gabanyi: "Guvernele si parlamentele din mai multe tari UE iau in considerare sa cedeze la aceasta atmosfera negativa a populatiei. Aminarea cu un an a aderarii este considerata de unele state membre ca un mod comod de a confrunta nemultumirea populatiei".

Potrivit unei alte surse avizate, "Comisia Europeana va opta pentru un raport ambiguu, decizia fiind la statele membre. Ajunge ca o singura tara sa spuna 'nu>> in Consiliu, nici nu trebuie sa se alieze mai multe state, ca sa va amine. Este o decizie exclusiv politica, luata de Consiliu, care poate lua sau nu in considerare aprecierile Comisiei". Si ar exista mai multe variante privind data aderarii: 2007, 2008 sau chiar intre 2007 si 2008. Asta pentru ca "s-ar putea sa apara probleme in parlamentele nationale, la ratificare, chiar dupa Raportul din mai si chiar dupa Consiliu".

"Nume mari" sub acuzare

Sursa citata, din cadrul Comisiei, ne-a mai spus ca Monica Macovei si noul sef al DNA, Daniel Morar, au facut o impresie foarte buna la Bruxelles: "DNA are cazuri mai bune decit PNA anul trecut, cind erau urmariti doar vamesi si judecatori corupti. Acum ne miscam incet spre esaloanele inferioare din partide. Dar nu e suficient. Mai sint citeva luni, e drept, dar am dori sa vedem 5-6 puneri sub acuzare de nume mari, despre care toata lumea a auzit, dar pe care nimeni nu le cerceteaza".

Pe muchie de cutit

La nivel tehnic, cele mai mari probleme pe care le are de rezolvat Romania sint cele legate de securizarea frontierelor. Pina in martie, Comisia vrea sa vada cel putin ca s-a inceput constructia celor opt posturi de control la frontiera. Think-tankurile europene sint mai optimiste. "Veti ramine pe muchie de cutit pina in ultimul moment, dar nu cred ca va vor amina aderarea. Daca o vor face, va fi insa pentru ambele tari", ne-a declarat Lucia Montanaro-Jankovski, de la European Policy Centre.

Atmosfera incarcata

Consiliul ministrilor de Externe de luni a demonstrat ca Franta are o problema cu extinderea, blocind acordarea statutului de tara candidata Macedoniei. Britanicii sint pro-extindere, dar doresc reducerea cu 10% a finantarilor pentru noile state membre. In Austria, guvernul e pro-european, dar restul populatiei devine tot mai eurosceptic, iar Germania, Olanda si Danemarca se inscriu si ele in acest trend.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.