Oricat ar parea de ciudat, prezenta gripei aviare in Romania este o mana cereasca pentru unii oameni de afaceri.

Putini la numar, acestia sunt cativa dintre proprietarii de societati comerciale care produc materiale dezinfectante, kit-uri de diagnostic, materiale de protectie - intr-un cuvant tot arsenalul necesar pentru interventia in zonele de focar si pentru preventie in zonele limitrofe. Putem afirma fara dubii ca e vorba doar de firmele "agreate" de conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), precum si de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) - Farmavet SA si Romvac Company SA, pentru ca doar acestea au fost societatile de la care s-a procurat, cu licitatie sau fara (!), "grosul" dezinfectantelor. Producatori mai mici, care detin produse chiar mai puternice decat cele "agreate", au fost "sariti" de Directiile Sanitare Veterinare din judete, fiind invocate, de fiecare data, tot felul de motive care i-au scos din competitie.

Unii dintre directorii de DSV-uri ne-au declarat, cu nonsalanta, ca li s-a parut normal sa cumpere fara licitatie tone de produse de la Farmavet, de pilda, pentru ca aceasta societate este un "partener" traditional al Autoritatii Nationale, desi este vorba despre o societate cu capital privat, care ar trebui sa beneficieze de un tratament egal cu toate celelalte societati.

Directorii de DSV cu care am discutat au invocat mai ales caracterul de urgenta al acestor achizitii. De fapt, majoritatea DSV-urilor s-au prevalat de existenta in legislatie a unor prevederi care permit ca, in cazuri de forta majora, achizitiile sa poata fi facute fara organizarea licitatiilor.

De acest caracter de urgenta a beneficiat cu varf si indesat Farmavet SA Bucuresti, societatea preferata de autoritatile sanitar-veterinare din Tulcea, Braila sau Galati, care au cumparat cantitati impresionante de dezinfectanti de la aceasta companie.

Farmavet SA este, practic, societatea care a rezultat din privatizarea Institutului Pasteur Bucuresti, parafata de ministrul cederist al agriculturii Ioan Avram Muresan. Privatizarea, una cu "cantec", i-a adus in postura de patroni ai institutului, ulterior Farmavet SA, pe asociatii de la A&S International 2000 SRL Bucuresti, in frunte cu Adrian Alexandru - cetatean american de origine romana. Surse din domeniu ne-au declarat ca reprezentantii Farmavet SA sunt in relatii foarte bune cu directorul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar Bucuresti, dr. Mihail Lupu, unul dintre administratorii societatii - Victorita Burghelea, fiind o prezenta aproape permanenta in biroul sefului de la ICBMV.

In cifre, afacerea gripa aviara se poate traduce astfel: pana acum, ANSVSA a alocat aproximativ 110 miliarde de lei DSV-urilor din noua judete si Institutului pentru Diagnostic si Sanatate Animala, pentru achizitia de materiale dezinfectante si echipamente, iar banii, putem spune, au luat drumul firesc pentru orice achizitie facuta de institutii publice din Romania. Licitatiile, atunci cand au existat, au fost castigate de cine "trebuie". Dubii asupra modului in care au fost cheltuiti banii au si reprezentantii ANSVSA, fapt pentru care au comandat un control de audit care se va finaliza pana la sfarsitul acestei saptamani.

Gripa aviara, combatuta cu dezinfectate "agreate" de la Farmavet

Desi au produse inregistrate, omologate, aflate pe lista produselor avizate de ANSVSA, mai multi producatori romani nu au reusit sub nici o forma sa intre in gratiile autoritatilor. Este si cazul celui de-al treilea producator de medicamente din tara, Vanelli SRL Iasi. Directorul general al firmei, Constantin Onceriu, ne-a declarat ca "n-a mai incaput deloc" pe lista furnizorilor.

"Firma pe care o conduc produce Vanosept Plus, dezinfectant care are la baza glutaraldehida si saruri cuaternare de amoniu. Mai pe romaneste, este un dezinfectant de penultima generatie. Sub raport calitate-pret, este un dezinfectant foarte bun. Produsul a fost conceput dupa produse similare folosite in Uniunea Europeana", ne-a declarat Onceriu.

El mai sustine ca pe prospectul produsului, care a fost omologat de mai bine de doi ani, este scris explicit ca acesta este indicat pentru dezinfectie in cazul gripei aviare, spre deosebire de alte produse care au doar actiune virucida.

Vanosept Plus are o concentratie de 300 de grame de glutaraldehida la litru si 120 de grame de saruri cuaternare. Se poate utiliza intr-o dilutie de 0,5-1%, in functie de ce anume se doreste: preventie sau dezinfectie avansata.

Un litru de substanta costa in mod normal 350.000 lei/litru, dar avand in vederea situatia de criza declansata de prezenta virusului aviar, ofertele trimise catre toate DSV-urile din tara au fost de 270.000 lei pe litru, producatorul pastrandu-si un beneficiu minim in pret, pe langa acoperirea costurilor de productie. In ciuda acestui pret redus cu aproape 30%, societatea ieseana nu a primit nici un raspuns.

"Singurul ecou pe care l-am avut a fost de la Tulcea, de unde am primit o invitatie de participare la licitatie. Am fost anuntati azi, cum ar veni, ca trebuie sa participam poimaine la licitatie. Fiind vorba de o licitatie pe bani publici, firma avea nevoie de o serie de documente - in afara de oferta - certificate de la Registrul Comertului, cazier fiscal de la Finante - toate aceste acte putant fi eliberate in 3-5 zile, chiar si o saptamana. E clar ca nu aveam cum sa ne incadram in timp", a mai explicat Onceriu.

Firme "agreate"

In urma cu zece zile, si DSV Braila a trimis firmelor de profil o invitatie de a participa la licitatie. Dupa ce au trimis plicurile sigilate pentru a putea sa intre in competitie, firmele interesate au fost informate ieri dimineata ca mai au nevoie de o serie de hartii pentru a putea fi luate in calcul.

"S-au trezit ca nu au trecut in caietul de sarcini ca ar dori ca firma care produce, precum si cea care comercializeaza produsul sa aiba certificat de calitate ISO. In Romania, acest certificat nu este obligatoriu. Vom fi obligati sa-l prezentam abia de la sfarsitul anului viitor, iar societatea noastra este in curs de a-l obtine", ne-a mai spus Onceriu. In Romania sunt doua societati care detin acest certificat de calitate atat pe productie, cat si pe distributie - Farmavet SA si Romvac Company SA.

Incercand sa cautam o explicatie, am gasit-o, in parte, tot la patronul iesean: "Multi dintre agentii comerciali ai firmei mi-au spus ca la DSV-uri in tara ar fi o lista de produse , trimisa de la centru, pe care nu se afla produsul nostru. Eu nu am vazut lista".

Trebuie precizat ca, in numarul de vinerea trecuta, cotidianul de limba maghiara "Uj Magyar Szo" scria ca o alta societate romaneasca, Maravet Baia Mare, care comercializeaza substante dezinfectante, omologate si folosite cu succes in Belgia, a semnalat aceasta situatie.

De fapt, in locul unor produse de calitatea carora depinde, de fapt, modul in care va fi stopata raspandirea gripei aviare au fost folosite altele, produse de Farmavet, a caror calitate este pusa la indoiala de specialistii din domeniu. Este cazul produsului Forsept, solutie dezinfectanta concentrata destinata utilizarii ca antiseptic si dezinfectant, avand actiune bactericida, fungicida, virulicida. Forsept are in compozitie formol. Atunci cand se foloseste formol pentru decontaminarea adaposturilor de animale, este necesar ca in prealabil acestea sa fie foarte riguros curatate si spalate, solutia folosita sa aiba temperatura de 25-30 de grade, iar atmosfera adapostului minim de 17 grade. Nu este cazul temperaturilor inregistrate in aceasta perioada in Romania. Producatorul, Farmavet, indica pe site-ul sau ca "prezenta formaldehidei in produs (...) face ca proprietatile specifice dezinfectante ale acesteia sa se manifeste si la temperaturi in jurul valorii de zero grade (este cunoscut faptul ca aplicarea formaldehidei este indicata pana la numai 15 grade Celsius, sub aceasta temperatura fiind inactiva)".

Un alt produs preferat marca Farmavet este Aldezin, un dezinfectant ieftin - 300.000 de lei litrul - cu o concentratia este de 0,25%, folosita in special pentru preventie, in timp ce pentru dezinfectia ulterioara inregistrarii focarului este recomandata o concentratie intre 0,5 si 1%.

Studiu de caz

Spre deosebire de colegii sai de la Buzau si Braila, care au fost extem de ocupati ieri cu analize si raportari, directorul executiv al DSV Tulcea, Marian Avram, si-a facut timp sa ne raspunda la intrebari. A tinut insa sa ne avertizeze ca ar trebui sa-l citam exact, pentru ca a avut o serie de "antecedente" cu presa, si sa apreciem ca si-a facut timp sa ne raspunda. Asta, desi domnia sa ne-a dat explicatii vizavi de modul in care au fost cheltuite fonduri publice, si nu banii proprii. Vom proceda asa cum am fost sfatuiti (sic!).

"In prima faza (n.r - dupa depistarea focarului de la Ceamurlia) am facut negociere cu o singura sursa. Cu SC Farmavet. Am recurs la aceasta negociere pentru ca Legea 60/2001 (n.r. - OUG 60/2001 privind achizitiile publice) permite in cazuri de forta majora, sa le numim asa", ne-a spus Avram. El mai sustine ca s-a "orientat" catre o societate mare, care sa-si permita ca in 24 de ore sa furnizeze 10 tone de dezinfectant. "Din datele pe care le aveam la acea data, societatea asta era Farmavet", a precizat directorul executiv, continuand: "Farmavet este societatea care de obicei (!), in mod traditional, are relatii pe tot ce inseamna kit-uri de analize, e un furnizor traditional pentru reteaua de stat. Faptul ca, intre timp, fostul Institut Pasteur a fost preluat de o alta societate este mai putin important pentru noi".

In prima faza, DSV Tulcea a cumparat Forsept, desi a recunoscut ca produsul nu este recomandat pentru gripa aviara, pentru ca "nici un dezinfectant nu se produce pentru gripa aviara". Ulterior, a fost organizata licitatie, la care au fost chemate 10 firme, "depistate" pe Internet. A castigat Farmavet. De aceasta data cu produsul Aldezin. DSV Tulcea a cumparat patru tone, la 320.000 lei/litru. Pentru licitatie, a fost solicitat si certificatul ISO, pentru ca "autoritatea contractanta poate solicita orice document care face dovada ca acest produs nu este facut la colt de strada", asa cum ne-a explicat Avram. Si cum ne-a spus si domnia sa, nu toate firmele care participa pot sa castige o licitatie. Numai unele!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.