Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a explicat pentru prima data dedesubturile negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pentru anii 2007-2013.

Romania este direct afectata de succesul discutiilor de la nivel european, in perspectiva aderarii la data-tinta, ianuarie 2007. Oficialul britanic a afirmat ca, potrivit propunerilor tarii sale, Romania ar putea obtine, in perioada 2007-2009, 11 miliarde de euro din totalul fondurilor comunitare. "Aceasta este o suma uriasa, echivalentul anual a 5% din PIB-ul curent. De aceea, propunerile britanice sunt foarte avantajoase pentru Romania", a declarat diplomatul, in fata corpului consilierilor pentru integrare europeana.

Quayle a precizat ca exista un risc major ca Romania sa primeasca doar o treime din suma acordata, daca bugetul UE va fi prelungit in forma actuala. "Este foarte important, asa cum a subliniat si Tony Blair, sa gasim o solutie in cadrul acestui Consiliu European (n.r. din 15-16 decembrie), deoarece este improbabil ca viitoarea presedintie a UE sa poata rezolva problema bugetului, pentru ca, in realitate, pozitiile statelor membre vor ramane neschimbate", a afirmat Quayle. Propunerea Marii Britanii pentru cele 10 state recent intrate in Uniunea Europeana, plus Romania si Bulgaria, se cifreaza la 225 miliarde de euro, in intervalul 2007-2013.

"Aceasta este o investitie uriasa in economiile noilor state membre", a declarat Quayle. Comparativ cu actuala contributie a Regatului Unit la bugetul comunitar, cele opt miliarde de euro oferite in plus reprezinta o crestere de 16%, a adaugat ambasadorul. "Consilierii reprezinta trupele speciale in operatiunea militara condusa de Anca Boagiu spre Bruxelles", a mai declarat oficialul britanic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.