Intr-o tara in care peste 35% din populatie lucreaza in agricultura, importam produse alimentare de 1,6 miliarde de euro. Desfiintand combinatele de crestere a porcilor, am devenit importatori exclusivi de carne. In doar 10 luni, am importat 147.000 de tone de carne si am exportat... 258 tone.

Intr-o tara ca Romania, unde peste 35 la suta din populatia activa lucreaza in agricultura, deficitul comercial cu produse agroalimentare creste de la an la an. Indiferent de Guvernul sub care stam, derapajul importurilor pare de nestavilit, asa ca in zece luni anul acesta am importat cat tot anul trecut, de 1,6 miliarde de euro. Situatia se datoreaza consumului sporit al populatiei, dar, mai grav, productivitatii din ce in ce mai scazute a agriculturii romanesti.
In ultimii ani, deficitul comertului cu produse agricole are o tenta ascendenta, acesta fiind de 1,055 miliarde in 2003 si 1,061 miliarde in 2004.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in primele zece luni ale acestui an, balanta comerciala cu produse agroalimentare a inregistrat un sol negativ de 1,04 miliarde de euro, in crestere fata de perioada similara a anului trecut cu 12,4 procente (fata de 925 milioane euro). Astfel, importurile de produse agroalimentare au insumat, in perioada ianuarie - octombrie, 1,59 miliarde de euro, in timp ce exporturile au totalizat peste 548 milioane de euro.
Raportat la perioada similara din 2004, exporturile s-au majorat cu peste 17% (fata de 467,8 milioane euro), in timp ce importurile au crescut cu 14 procente (fata de 1,39 miliarde euro).

Ca si anul trecut, exporturile sunt mai mari decat importurile la urmatoarele categorii de produse: animale vii, seminte de floarea-soarelui, uleiuri vegetale, vinuri, miere, nuci si branzeturi. Importam, in schimb, porci vii si carne de porc.

Carnea de porc, cap de lista la import

Cele mai mari valori la importuri au fost inregistrate la carnea de porc - 236 milioane euro, fiind semnalata o majorare de circa 70% fata de perioada similara din anul 2004. Pe locul urmator se situeaza importurile de tigarete si tutunuri brute - 193 milioane euro, in crestere cu peste 20% fata de anul trecut.
Au mai fost consemnate valori importante si la zahar - peste 86 milioane euro, citrice si banane - 66,8 milioane euro, cafea - 57,2 milioane euro, peste congelat - 34,3 milioane euro, precum si la grau si meslin - 17,6 milioane euro. Situatia cea mai grava este data de sectorul legumicol.

Desi mai mult de 60 la suta din suprafata cultivata a tarii este reprezentata de cereale si leguminoase, potrivit datelor MAPDR, in primele zece luni ale anului am importat: 53.964,5 tone de cartofi, in valoare de 6,2 milioane euro; 45.824 tone de ceapa si usturoi, in valoare de 6,4 milioane de euro; 46.192 tone de rosii, in valoare de 9,2 milioane de euro; 18.106 tone de faina de grau sau meslin, in valoare de 3,1 milioane de euro. De asemenea, am importat 78.593 tone de mere, pere si gutui proaspete, pentru care am platit 10,8 milioane de euro. Si lista poate continua.

Exportam animale vii

Daca ne uitam pe lista exporturilor, vedem ca marfurile romanesti cele mai solicitate au fost ovinele vii - 57,1 milioane euro, semintele si uleiurile de floarea-soarelui - 76,1 milioane euro, porumbul - 34,8 milioane euro, graul si meslinul - 23 milioane euro, orzul - 26,9 milioane euro si vinul - 15 milioane euro. Fiind materie bruta, acestea au o valoare adaugata scazuta la export. Uniunea Europeana ramane principalul partener in comertul agricol al Romaniei (peste 60% din total).

Cateva explicatii?!

Un raport recent al Bancii Mondiale arata ca agricultura Romaniei ar putea produce hrana a 80 de milioane de oameni.
In ciuda acestui fapt, situatia la ora actuala este cu totul alta. O agricultura performanta nu se poate face decat pe suprafete intinse, ori, din pacate, avem 4,5 milioane de gospodarii care abia produc pentru ele. In fata acestei realitati, cei 22 de milioane de romani trebuie sa consume rosiile si usturoiul din Turcia, carnea de pui din SUA. Probleme de competitivitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.