O instanta din Brno a decis ca Republica Ceha sa nu-l extradeze pe omul de afaceri Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare in Romania, pentru implicare in uciderea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a informat ieri agentia ceha CTK.

Ministerul roman al Justitiei a declarat insa ca asteapta motivatia refuzului pentru a incepe demersurile pentru ca el sa execute in Cehia pedeapsa primita.

Frantisek Priplata a fost condamnat la opt ani de inchisoare, pentru instigare la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu, insa a parasit Romania, cu putin timp inainte sa inceapa executarea pedepsei, motivand ca viata ii era pusa in pericol si ca autoritatile romane nu i-au oferit un proces corect. Ministerul roman al Justitiei a transmis, in luna august, institutiei omoloage din Republica Ceha cererea de extradare a omului de afaceri Frantisek Priplata, desi precedentele consacra Cehia drept una dintre tarile care nu-si extradeaza cetatenii pentru a fi supusi unor proceduri penale in alta tara.

Biroul de presa al Ministerului Justitiei a comunicat, ieri, ca autoritatile din Cehia trebuie sa trimita oficial celor de la Bucuresti motivatia deciziei Tribunalului Regional din Brno de a nu-l extrada pe Priplata, dupa care vor fi incepute procedurile pentru ca cel gasit vinovat de asasinarea liderului sindical de la Tepro Iasi sa ispaseasca pedeapsa intr-un centru de detentie ceh.

La mijlocul lunii trecute, in plin proces de analizare a dosarului de extradare, Priplata declara unui cotidian ceh ca are de gand sa se adreseze chiar parlamentarilor europeni pentru a fi amanata integrarea Romaniei, in conditiile in care a fost cercetat abuziv si justitia romana nu i-a garantat drepturi procesuale elementare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.