Banii ar putea lasa Romania inca un an la usa Europei. Daca Tony Blair isi va mentine propunerea privind perspectivele financiare ale Uniunii pentru perioada 2007-2013, aderarea Romaniei si Bulgarieila 1 ianuarie 2007 este imposibila, sustine presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

"Cu un asemenea buget, nu putem sa primim cele doua state", sustine oficialul european. Deocamdata, Bucurestiul nu comenteaza si asteapta noua propunere financiara a Marii Britanii. "In propunerea britanica este loc si pentru Romania si Bulgaria", iar cifrele prevazute pentru cele doua tari, in primii doi ani dupa aderare,vor firespectate, sustine Leonard Orban.

Banii sau, mai bine zis, economiile pe care Marea Britanie vrea sa le faca pentru bugetul UE ar putea lasa Romania inca un an la usa Europei. Daca Tony Blair isi va mentine propunerea privind perspectivele financiare ale Uniunii pentru perioada 2007-2013, aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 este imposibila, sustine presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. "Cu un asemenea buget, nu putem sa primim cele doua state. Trebuie inteles acest lucru", sustine oficialul european, citat in editia de ieri a cotidianului "The Independent". Pozitia lui Barroso nu este, insa, o premiera. Presedintele Comisiei Europene a reactionat imediat dupa prezentarea propunerii britanice de buget, apreciind ca acesta este unul "nerealist si inacceptabil", potrivit, mai degraba, pentru o "mini-Europa".

Mai mult, in urma cu o saptamana, Barroso atragea atentia ca in conditiile in care cheltuielile sunt diminuate "Romania si Bulgaria nu pot fi primite, din punct de vedere administrativ, nici in Comisie, nici in Parlament si nici in Consiliu".
Revenirea de ieri asupra efectelor pe care "banii lui Blair" ii au asupra respectarii calendarului extinderii vine in contextul in care Marea Britanie este asteptata sa prezinte in aceasta saptamana o varianta revizuita asupra perspectivelor financiare ale Uniunii.

Barroso sustine ca exista "o contradictie intre obiectivele ambitioase privind o Europa moderna, deschisa, largita si lipsa ambitiei in ceea ce priveste mijloacele de a ajunge acolo". Extinderea este "un proiect cu o dimensiune strategica si istorica pentru viitorul lumii, insa liderii UE se pierd, mai degraba, in zecimale si uita de imaginea de ansamblu", a apreciat presedintele Comisiei Europene. El a adaugat ca un buget extins este in "interesul tuturor", inclusiv al Marii Britanii.

"Londra a fost intotdeauna unul din sustinatorii de prim rang ai extinderii, iar acum spunem ca nu ne putem permite o Europa extinsa?", s-a intrebat oficialul european. In opinia sa, relatiile Marii Britanii cu cele zece state care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana ar putea fi afectate. Cei 10 vor un buget care sa prevada miliarde de euro pentru subventii, insa Tony Blair doreste sa reduca cu 14 miliarde fondurile pentru noile state.

Bucurestiul inca mai spera

Deocamdata, Bucurestiul nu reactioneaza la semnalele de alarma trase la Bruxelles si asteapta noua propunere financiara a Marii Britanii. "In propunerea britanica este loc si pentru Romania si Bulgaria", si se precizeaza ca cifrele prevazute pentru cele doua tari, in primii doi ani dupa aderare, vor fi respectate, ne-a declarat ieri secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, fost negociator-sef adjunct cu Uniunea Europeana. El a precizat, totusi, ca, in varianta propusa de Tony Blair, pentru perioada urmatoare sumele prevazute pentru Romania sunt diminuate cu 1,2 miliarde de euro, fata de varianta luxemburgheza de buget. Orban a adaugat ca asteapta noua propunere financiara a Marii Britanii, cu ocazia Consiliului European din aceasta saptamana. Cea initiala, "nu e ceea ce ar raspunde nevoilor noastre", a mai spus secretarul de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.