Premierul Tariceanu l-a numit pe istoricul Marius Oprea consilier pentru securitate nationala si, implicit, reprezentantul guvernului in CNI. Oprea e un adversar al protejatilor prezidentiali, vinator de securisti si reprezentant al societatii civile.

Tariceanu i-a pus in coasta lui Basescu un om incomod: adversar al protejatului sau Vasile Blaga, vinator de securisti, insusi omul care a comparut ca martor al lui Mugur Ciuvica in procesul pe care seful statului i l-a intentat dupa ce l-a acuzat ca a fost informator al Securitatii. La proces, Oprea nu l-a incriminat pe Basescu, multumindu-se sa spuna ca documentul lui Ciuvica este neconcludent pentru a demonstra apartenenta la Securitate.

Acuzat ca spion german

Istoricul Marius Oprea priveste cu optimism numirea. Din aceasta pozitie, el va fi delegatul premierului in Comunitatea Nationala de Informatii. Conform hotaririi CSAT de infiintare a CNI, consilierul pentru probleme de securitate al prim-ministrului face parte din conducerea celor doua componente principale ale Comunitatii: comitetul si consiliul operativ. Principalul tel al lui Marius Oprea va fi acela de "a-i convinge pe cei din servicii sa nu mai confunde prioritatile de securitate ale regimului comunist cu prioritatile de securitate ale natiunii".

Noul consilier pentru securitate al premierului ne-a explicat ca "numirea mea la guvern si, prin urmare, la CNI imi da convingerea ca nu va fi, asa cum am spus mai de mult, o structura dominata de oamenii Securitatii". Istoricul nu exclude ca serviciile de informatii sa nu-l accepte si, astfel, Oficiul Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat sa intirzie eliberarea certificatului de acces la documentele clasificate. "Sint familiarizat cu astfel de atitudini inca de cind eram consilier la Cotroceni, in mandatul lui Constantinescu. Cei din servicii sustineau, atunci, ca sint spion german pentru ca soacra mea are cetatenie germana, iar eu am avut o bursa la Institutul Gauck din Berlin", ne-a spus Marius Oprea.

Adversitate fata de Blaga

Problema cea mai mare e ca Marius Oprea se afla intr-o pozitie cel putin de adversitate cu ministrul de Interne, Vasile Blaga. Despre Basescu spune ca "ne-am cunoscut cind eu am venit ca martor al lui Mugur Ciuvica in procesul pe care i l-a intentat".

Cit despre alegatiile ministrului de Interne cu privire la cauzele pentru care nu a acceptat numirea sa la sefia Arhivelor Nationale, Marius Oprea are o explicatie: "Obiectivul meu era sa mut Arhivele Nationale de la Ministerul de Interne la Ministerul Culturii, sa declasific arhivele comunismului si sa-i dau afara pe militieni".

Servicii secrete mai putine

Liberalii pregatesc un proiect de restructurare a sistemului de informatii din Romania. Pachetul legislativ propune sa ramina doar trei Servicii Secrete: SRI, SIE si DGIA (Directia Generala de Informatii a Armatei). SIPA, STS, SPP si U.M. 0962 (fosta "doi si un sfert") ar urma sa functioneze ca departamente in cadrul SRI. Proiectul legislativ va propune si subordonarea Comunitatii Nationale de Informatii direct Parlamentului, nu CSAT, asa cum vrea Basescu. PSD si PRM au anuntat deja intentia de a sustine acest proiect legislativ in Parlament. Aseara, la Guerilla Raport, s-a declarat in dezacord cu proiectul liberalilor, spunind ca in toata lumea Internele au propriul serviciu secret.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.