SRI a predat 1,3 milioane de dosare catre CNSAS, iar alte circa 200.000 au fost suspectate ca sint de siguranta nationala. Potrivit unui document strict secret emis in 1993, SRI a mostenit insa 1,9 milioane.

In depozitele de la Popesti-Leordeni au ajuns 1,3 milioane de dosare de la SRI (cuprinse in 1,5 milioane de volume), respectiv 12 km liniari de arhiva. Dosarele cu pricina au fost aduse de la Arhiva Centrala din Bucuresti si de la cele 40 de arhive judetene, iar operatiunea, potrivit unui comunicat de presa emis ieri de SRI, s-a incheiat. Chiar si in ceea ce priveste cei 8 km liniari de arhiva cu probleme de siguranta nationala, care au facut obiectul analizei in controversatele comisii mixte SRI-CNSAS.

"Specialistii SRI si reprezentantii autorizati ai CNSAS au analizat continutul tuturor documentelor care privesc siguranta nationala", sustine SRI, fara a se preciza insa cite dosare au fost analizate si cite reclasificate. Pina in urma cu doua saptamini fusesera studiate 160.000 de dosare suspectate ca ar prezenta probleme de siguranta nationala, dintre care 110.000 au fost reclasificate. Iar reprezentantii SRI si CNSAS apreciau atunci ca ar mai avea un sfert de analizat. De unde rezulta ca cei 8 kilometri ar fi putut reprezenta in jur de 200.000 de dosare. In total, asadar, 1,5 milioane. In 1993, SRI sustinea insa ca detine 1,9 milioane de dosare ale Securitatii.

Recursul la documentul lui Ticu Dumitrescu

Informatia a fost oferita intr-un document strict secret, in exemplar unic, lui Ticu Dumitrescu, pe atunci seful Comisiei de Abuzuri din Senat. Intitulat "Organizarea si exploatarea arhivei SRI", documentul contine o statistica amanuntita a arhivei SRI preluate de la fosta Securitate, inclusiv cu numere de dosare repartizate pe diferite fonduri (informativ, documentar, penal etc.). "Cifrele sint rezultatul unei inventarieri faptice a arhivei, adica dosar cu dosar, facuta chiar de SRI", afirma Ticu Dumitrescu, care va publica documentul peste citeva luni in lucrarea "Recurs la memorie si documente".

SRI sustine, prin purtatorul de cuvint Marius Bercaru, ca restul de 400.000 ar fi ajuns in arhivele Ministerelor de Interne si Justitie si la Parchetul General, cifrele exacte raminind insa si in acest caz un mare mister. "Ministerul de Interne a raspuns oficial unui cercetator ca nu detine arhiva de la fosta Securitate", a afirmat in urma cu doua zile Marius Oprea. Iar la Parchetul General si Parchetele militare teritoriale au ajuns, pina in 2000, doar dosare din fondul penal, in ultimii ani ele intorcindu-se partial, pe masura solicitarilor, la CNSAS. "Trebuie prezentate cifre concrete. Pot exista dosare de siguranta nationala, insa numarul dosarelor nu pune, in mod cert, probleme de siguranta nationala", este de parere Dan Lazea, unul dintre membrii Colegiului CNSAS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.