Printre motivele amanarii se numara si diferentele uriase de pret pe metrul patrat de spatiu

Medicii, indeosebi cei de familie, mai au de asteptat pana cand vor afla care va fi soarta cabinetelor medicale in care isi desfasoara activitatea. Acest lucru ii determina sa nu inceapa ''amenajarea ca la carte'' a spatiilor in care isi primesc pacientii. Vanzarea cabinetelor medicale a fost, deocamdata, suspendata pana la data de 31 martie 2006, dupa ce Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, o solicitare in acest sens a ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Cererea ministrului Nicolaescu a fost facuta dupa ce s-a constatat ca OU nr. 110 din 19 iulie 2005, prin care se reglementa vanzarea acestor cabinete catre medici, contine numeroase neclaritati, indeosebi in ceea ce priveste preturile de achizitie. Totodata, Eugen Nicolaescu a tinut sa precizeze ca procesul de vanzare a cabinetelor medicale nu poate incepe decat dupa ce pachetul legislativ propus de Ministerul Sanatatii va fi aprobat, astfel incat sa fie clar definite competentele medicilor de familie si a celor din ambulatoriile de specialitate.

''OU nr.110/2005 contine intr-adevar o serie de neclaritati, astfel incat se pot face interpretari diferite mai ales la evaluarea preturilor. Au fost zone in tara, precum judetul Galati, unde s-a evaluat spatiul, nu se stie in ce mod, si la 50-60 de euro pe metru patrat. In plus, dupa aparitia OU 110/2005, au existat autoritati locale care nu au vrut sa vanda spatiile in care isi desfasurau activitatea medicii, din teama ca anumite comunitati sa nu ramana descoperite'', ne-a declarat George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei.

Acesta a adaugat ca, in acest domeniu, trebuie elaborat un act normativ care sa contina pas cu pas procesul de vanzare a cabinetelor medicale si modalitatile de vanzare: ''Trebuie precizat clar ce are de facut fiecare Comisie judeteana care se va ocupa de vanzarea cabinetelor medicale. Autoritatile locale - primariile - trebuie sa stie cu exactitate cine sunt proprietarii spatiilor respective si sa aiba pregatite toate actele referitoare la aceste spatii. In momentul in care membrii unei Comisii judetene ar merge la o primarie, acolo ar trebui sa se spuna clar: spatiul respectiv este revendicat, spatiul este in litigiu, spatiul este proprietatea statului sau spatiul are un anumit proprietar, dar este inchiriat unui medic. Ulterior, comisia ar trebui sa mearga la cabinetul ce urmeaza a fi cumparat de medic pentru a se evalua, de catre un expert, valoarea spatiului.

De asemenea, in cazul policlinicilor unde exista mai multe cabinete, trebuie constatat care sunt spatiile comune, cum ar fi holurile si parcarile. Aici, viitorul act normativ trebuie sa prevada daca si aceste spatii comune trebuie cumparate sau nu''. Pe de alta parte, ''actul normativ va trebui sa stabileasca clar cum se va face vanzarea cabinetului: la pret prestabilit - si in acest caz nu mai este nevoie de expert-evaluator - sau prin licitatie. Totodata, trebuie prevazuta si modalitatea de plata a cabinetului''. Haber a tinut sa reaminteasca si propunerea facuta in urma cu cateva luni de catre Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor: ''Deputatii au propus impartire pe mai multe zone si stabilirea, in functie de zona, a unui pret minimal de la care sa porneasca vanzarea.

"Pe de alta parte, inainte de vanzare, comisiile care se vor ocupa de acest lucru, ar trebui sa ia in calcul si starea in care se afla cabinetele. Spre exemplu, la stabilirea pretului de vanzare ar trebui sa se tina cont si de starea cladirii in care se afla cabinetele. Probabil, cladirea va necesita, din partea medicilor cumparatori, investitii de sute sau chiar mii de euro pentru reabilitare. In aceste conditii, pretul de vanzare a cabinetului propriu-zis ar trebui sa fie mai mic'', dupa cum ne-a declarat un medic de familie, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. In acelasi timp, fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan este de parere ca ar fi trebuit sa fie pusa in practica, deocamdata, varianta sa: ''Am propus ca medicii sa plateasca pe o perioada de 5 ani o chirie modica pentru a avea timp sa elaboram o lege clara, insa, in iulie 2005, fostul ministru Mircea Cinteza a aruncat pe piata OU nr.110, care contine numeroase neclaritati. O alta intrebare care se pune este ce vom face cu medicii care nu au bani sa-si cumpere cabinetele? Trebuie prevazut si acest aspect in viitoarea lege''.

OU nr. 110 prevedea ca spatiul trebuia platit de catre medic fie la incheierea contractului, fie cu un avans de 25 la suta din pretul de vanzare si in rate lunare esalonate pe un termen de pana la cinci ani, cu posibilitatea acordarii unui termen de gratie de pana la un an. Daca vanzarea urma sa se faca in rate, comisia trebuia sa solicite medicului ''constituirea unei ipoteci pe spatiul si terenul care faceau obiectul vanzarii''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.