Rusia isi va retrage militarii si munitiile stocate la Cobasna numai dupa identificarea unei solutii de rezolvare a crizei transnistrene, a declarat, marti seara, ambasadorul rus in Republica Moldova, Nikolai Reabov, informeaza Mediafax.

Diplomatul rus a subliniat, in emisiunea "In profunzime" de la PRO TV Chisinau, ca procesul de evacuare a arsenalului militar a fost suspendat din cauza ca Transnistria se opune retragerii armamentului si a militarilor rusi.

"Daca una dintre parti se opune, noi nu putem sa nu tinem cont de asta", a spus Reabov, adaugand ca "Federatia Rusa isi respecta angajamentele asumate in 1999 la Istanbul". El a adaugat ca, "pana in 2003, Rusia a retras tot armamentul, cu exceptia a 20.000 de tone de munitii".

"In Transnistria nu mai exista nici un tanc, nici un avion, nici un elicopter", a precizat diplomatul rus, afirmand ca in regiunea separatista au mai ramas circa 1.300 de militari, majoritatea aflandu-se in fortele de mentinere a pacii.

Raspunsul Chisinaului a fost unul pe masura, autoritatile moldovene disociindu-se de pozitia CSI in privinta Biroului pentru institutii democratice si drepturile omului. Moldova, Ucraina si Georgia s-au desolidarizat, printr-o declaratie data publicitatii la reuniunea ministeriala a OSCE, de acuzatiile formulate de executivul CSI la adresa ODIHR/OSCE, informeaza BASA-press. In declaratia comuna, reprezentantii celor trei state precizeaza ca nu au nici o legatura cu pozitia exprimata de Comunitatea Statelor Independente fata de modul de monitorizare a alegerilor de catre ODIHR.

O declaratie publicata marti in numele CSI critica activitatea ODIHR si relua punctul de vedere al Rusiei privind "standardele duble" in observarea alegerilor si aprecierea corectitudinii proceselor electorale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.