Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru stabilirea celor care se fac vinovati de declansarea epidemiei de rujeola "inainte ca vina sa fie aruncata, si de aceasta data, in spatele unor medici nevinovati".

Totodata, CMMB isi exprima indoiala fata de capacitatea ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu "de a gira in continuare sistemul sanitar". Medicii din Bucuresti ii reamintesc acestuia ca "vaccinarea antirujeolica este pe lista vaccinarilor obligatorii la copii si pana la sfarsitul anului 2004 nu au existat probleme privind procurarea si administrarea vaccinurilor. Acestea erau achizitionate de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB) si trimise Directiilor de sanatate publica judetene in functie de cerintele acestora. In anul 2005, insa, Ministerul Sanatatii (MS) a preluat responsabilitatea achizitionarii tuturor vaccinurilor si, cu toate semnalele primite, in mod repetat, atat de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul ISPB, precum si de la Directiile sanitare judetene, licitatia demarata in luna martie a fost finalizata abia in luna august".

Aceste declaratii ale medicilor vin la cateva zile dupa ce ministrul Sanatatii a afirmat ca "epidemia de acum era prognozata inca din anul 2003, insa in anul 2004, copiii nu au fost vaccinati impotriva rujeolei, iar in anul 2005, vaccinarile s-au facut asa cum s-au facut". Fostul ministru al Sanatatii Mircea Cinteza ne-a declarat ca "in acest an a existat vaccin antirujeolic" si ca "nu stie de ce in 2005 MS a preluat responsabilitatea achizitionarii vaccinului antirujeolic. Asa au fost regulile. Nu am avut nici un fel de implicare. De acest lucru s-a ocupat Serviciul Achizitii Publice din cadrul MS". Intr-adevar, licitatia de achizitionare a 400.000 de doze de vaccin rujeolic a demarat in martie a.c., iar comisia de evaluare a ofertelor a decis in 12 mai a.c. "anularea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica deoarece nu a fost posibila asigurarea unui nivel satisfacator al concurentei".

Abia in luna august a.c., dupa organizarea unei noi licitatii, a fost desemnat castigatorul. Astfel, MS a reusit sa achizitioneze 360.000 de doze vaccin rujeolic, cu livrare la 15 septembrie a.c., catre CN Unifarm. Din pacate, Adriana Pistol, fost director al CNSCBT, centru pe care ministrul Sanatatii l-a desfiintat saptamana trecuta, a refuzat sa dea declaratii privind vaccinarea impotriva rujeolei si existenta sau nu la vremea respectiva a dozelor de vaccin. "Mai bine suflam si in iaurt. Sunati la MS", ne-a spus o doamna, care nu a vrut sa se prezinte, de la "secretariatul" Adrianei Pistol.

Cert este ca medicii din CMMB ii atrag atentia ministrului Nicolaescu ca "vaccinul nu este nici la aceasta ora in cantitate suficienta, ceea ce face imposibila desfasurarea corespunzatoare a campaniei preconizate de catre MS, iar riscul ca numarul deceselor sa creasca este din ce in ce mai mare".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.