Anul 2006 va aduce cu sine un val de scumpiri, cel mai mare inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Pentru ca Romania s-a angajat ca pana in 2007 sa apropie tarifele la electricitate, gaze naturale si energie termica de cele din UE.

Multe dintre majorarile de pret la utilitati se vor aplica chiar de la 1 ianuarie 2006. In plus, impozite noi sau majorate asteapta sa intre in vigoare.

Gazele naturale

Ceea ce se stie cu certitudine este ca, de la 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale din import va creste de la 250 de dolari/1.000 de mc la 280 de dolari/1.000 de mc (cu un procent de 12%).
In ceea ce priveste gazele naturale din productia interna, acestea ar urma sa se scumpeasca anul viitor cu 25 de dolari (ceea ce inseamna o majorare de peste 25%). Ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, a declarat insa ca procentul aplicat de la 1 ianuarie va fi anuntat abia dupa data de 15 decembrie. Conform negocierilor cu UE, acestea vor trebui sa ajunga de la 110 dolari/1.000 de mc cat costa acum, la nivelul pretului gazelor de import. Totusi, daca Romania nu va obtine o amanare cu cel putin doi ani a termenului de aliniere a preturilor la gazele autohtone cu cele din import, se asteapta ca, in 2006, mia de metri cubi de gaze naturale sa sara de 150 de dolari.

Energie electrica

Si energia electrica se va scumpi in luna ianuarie cu cel putin 2 procente. Aceasta ar insemna ca cei care au optat pentru tariful social si consuma pana in 2KW/h/zi vor plati 1.530 de lei pe KW/ora, fata de 1.500 de lei, cat platesc acum.
Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei, a dat garantii ca energia electrica sigur nu se va scumpi de la 1 ianuarie 2006, intrucat trebuie sa se faca regularizari in care sa se tina cont de aportul energiei hidroelectrice (cea mai ieftina).

Scumpirile nu-i vor ocoli nici pe consumatorii industriali, insa ele se anunta a fi mai mici decat la populatie. In ceea ce priveste pretul energiei electrice din Romania, presedintele Asociatiei Nationale a Consumatorilor de Energie din Romania, Iulian Florescu, afirmase recent ca acesta a fost armonizat exagerat de mult deoarece depaseste cu mult pretul energiei electrice din majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, comparandu-ne cu tarile care nu au resurse energetice.

Impozite agrare

Nici sectorul agricol nu scapa de mana autoritatilor. Taranii care isi vor valorifica marfa - vegetala sau animala - catre unitati specializate de colectare, procesare, distributie, vor plati, incepand cu prima zi a anului viitor, un impozit de 2 la suta. Potrivit ultimei variante de Cod Fiscal, si cei care isi vor vinde marfa in piete sau in locuri "neconventionale" - adica in fata portii, de exemplu - vor fi impozitati cu 16 la suta, pe venituri stabilite pe baza declarativa. Cea mai grea lovitura insa pentru agricultorii romani va fi majorarea, la anul, a impozitului pe terenul agricol sau forestier.
Acesta va creste de la 11.000 lei vechi/hectarul de teren agricol, cat costa in prezent, pana la 600.000 de lei/hectarul, in functie de calitatea terenului. Terenurile forestiere vor fi impozitate cu 350.000 lei vechi/hectar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.