Multe dintre majorarile de pret la utilitati se vor aplica chiar de la 1 ianuarie 2006. In plus, impozite noi sau majorate asteapta sa intre in vigoare.

Gazele naturale

Ceea ce se stie cu certitudine este ca, de la 1 ianuarie 2006, pretul gazelor naturale din import va creste de la 250 de dolari/1.000 de mc la 280 de dolari/1.000 de mc (cu un procent de 12%).
In ceea ce priveste gazele naturale din productia interna, acestea ar urma sa se scumpeasca anul viitor cu 25 de dolari (ceea ce inseamna o majorare de peste 25%). Ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, a declarat insa ca procentul aplicat de la 1 ianuarie va fi anuntat abia dupa data de 15 decembrie. Conform negocierilor cu UE, acestea vor trebui sa ajunga de la 110 dolari/1.000 de mc cat costa acum, la nivelul pretului gazelor de import. Totusi, daca Romania nu va obtine o amanare cu cel putin doi ani a termenului de aliniere a preturilor la gazele autohtone cu cele din import, se asteapta ca, in 2006, mia de metri cubi de gaze naturale sa sara de 150 de dolari.

Energie electrica

Citeste si:

Si energia electrica se va scumpi in luna ianuarie cu cel putin 2 procente. Aceasta ar insemna ca cei care au optat pentru tariful social si consuma pana in 2KW/h/zi vor plati 1.530 de lei pe KW/ora, fata de 1.500 de lei, cat platesc acum.
Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei, a dat garantii ca energia electrica sigur nu se va scumpi de la 1 ianuarie 2006, intrucat trebuie sa se faca regularizari in care sa se tina cont de aportul energiei hidroelectrice (cea mai ieftina).

Scumpirile nu-i vor ocoli nici pe consumatorii industriali, insa ele se anunta a fi mai mici decat la populatie. In ceea ce priveste pretul energiei electrice din Romania, presedintele Asociatiei Nationale a Consumatorilor de Energie din Romania, Iulian Florescu, afirmase recent ca acesta a fost armonizat exagerat de mult deoarece depaseste cu mult pretul energiei electrice din majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, comparandu-ne cu tarile care nu au resurse energetice.

Impozite agrare

Nici sectorul agricol nu scapa de mana autoritatilor. Taranii care isi vor valorifica marfa - vegetala sau animala - catre unitati specializate de colectare, procesare, distributie, vor plati, incepand cu prima zi a anului viitor, un impozit de 2 la suta. Potrivit ultimei variante de Cod Fiscal, si cei care isi vor vinde marfa in piete sau in locuri "neconventionale" - adica in fata portii, de exemplu - vor fi impozitati cu 16 la suta, pe venituri stabilite pe baza declarativa. Cea mai grea lovitura insa pentru agricultorii romani va fi majorarea, la anul, a impozitului pe terenul agricol sau forestier.
Acesta va creste de la 11.000 lei vechi/hectarul de teren agricol, cat costa in prezent, pana la 600.000 de lei/hectarul, in functie de calitatea terenului. Terenurile forestiere vor fi impozitate cu 350.000 lei vechi/hectar.