Pina in prezent 10 copii au murit de pojar, iar numarul suspectilor este de aproape 4.000. Deja s-au inregistrat de 20 de ori mai multe cazuri de copii infectati fata de anul 2004.

Doi bebelusi au murit la sfirsitul saptaminii trecute la Constanta, pojarul le-a agravat starea de sanatate, grabindu-le moartea, potrivit Directiei de Sanatate Publica Constanta. De la inceputul anului, alti opt copii au murit, iar aproape 2.500 de romani au primit diagnosticul de rujeola. "Anul trecut am avut 119 cazuri de rujeola, iar anul acesta deja sint aproximativ 4.000 de suspecti si 2.500 de cazuri confirmate. Este enorm", spune Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

Zonele cu cel mai mare numar de suspecti sint Constanta, Prahova, Tulcea, dar si Bucuresti. Pentru a preintimpina imbolnavirea copiilor, Ministerul Sanatatii a luat decizia de a vaccina mult mai devreme bebelusii, adica la 7 luni, nu la un an cum era pina acum. Autoritatile au decis si administrarea de medicamente sugarilor, pentru cresterea imunitatii.

Spitale judetene in carantina

In tara, deja se iau masuri pentru prevenirea raspindirii rujeolei. Spitalele buzoiene au intrat in carantina, iar inca din luna februarie a acestui an in judet a fost declarata epidemie de rujeola, potrivit sefului Serviciului Epidemiologic din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau, medicul Carmen Scintei. Peste o suta de persoane au fost diagnosticate cu rujeola, iar alte 170 sint suspectate ca au contractat virusul.

"Copiii nou-nascuti, prescolarii si cei din clasa intii care nu au fost vaccinati au sanse de aproape 100% sa fie contaminati cu virusul rujeolic, daca au intrat in contact cu o persoana bolnava", a spus Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase. Acesta sustine ca epidemia a izbucnit deoarece vaccinarea a fost intrerupta in perioada februarie-octombrie 2005, pentru ca "Ministerul Sanatatii nu a organizat licitatia pentru achizitionarea de vaccinuri, impiedicind astfel si procesul de eradicare a rujeolei in Romania", a adaugat Streinu Cercel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.