Organizatia Human Rights Watch sustine in continuare implicarea Romaniei si a Poloniei in programul presupuselor inchisori secrete ale CIA, insa reprezentantii acesteia nuanteaza situatia. Potrivit specialistului pe probleme de contraterorism al HRW, John Sifton, a afirmat ca este perfect posibil ca autoritatile de la Bucuresti sa nu fi avut cunostinta despre asemenea operatiuni ale CIA pe teritoriul Romaniei.

"Chiar acum, Consiliul Europei investigheaza aceasta problema. Este pe deplin posibil ca SUA sa fi folosit bazele pe care le-a avut in Romania pentru a detine prizonieri fara ca guvernul roman sa aiba cunostinta de aceasta. Este total posibil ca guvernul american sa fi detinut prizonieri, la baza sa militara de langa Constanta, fara ca guvernul roman sa fi stiut. Sunt necesare investigatii pentru a afla adevarul", a afirmat Sifton.

Reprezentantul HRW a precizat ca informatiile organizatiei cu privire la Romania si Polonia nu sunt bazate pe cele aparute in mass-media, ci provin din propriile investigatii cu privire la transportul prizonierilor suspectati de terorism cu avioanele CIA. John Sifton a spus insa ca "sursele HRW au confirmat cateva dovezi", dar acestea "nu sunt dovezi definitive", de aceea investigatiile Consiliului Europei, care a primit de la HRW numele si inregistrarile numerelor de zbor ale mai multor avioane CIA, "sunt mai importante". Afirmatiile reprezentantului HRW nu aduc lamuriri, in lipsa unor probe concludente. In plus, posibilitatile Consiliului Europei de a demara o ancheta in aceasta chestiune sunt departe de a fi intrunite.

"Pentru noi, este o furtuna intr-un pahar cu apa", a afirmat seful diplomatiei romane, cu trei zile inainte de vizita la Bucuresti a secretarului de Stat american Condoleezza Rice. In conditiile in care Romania a fost mentionata printre tarile care adapostesc centre de detentie ale CIA, Ungureanu a precizat ca s-a saturat sa tot nege implicarea institutiilor din Romania in aceasta afacere. "Trebuie sa recunoastem ca aceste intrebari vin din partea celor care pun sub semnul intrebarii necesitatea unui tandem Statele Unite - Uniunea Europeana, care functioneaza bine, de o maniera complementara", a adaugat el.

Ungureanu a recunoscut ca mentionarea Romaniei in aceasta afacere va avea un impact in ceea ce priveste imaginea externa a tarii. De asemenea, ministrul roman a subliniat ca a cerut "in van" organizatiei Human Rights Watch sa furnizeze "probe" in sprijinul acuzatiilor sale. "Atunci cand acest scandal se va termina, vom discuta despre posibilele consecinte negative pentru imaginea Romaniei cu responsabilii Human Rights Watch, organizatie ale carei activitati sunt de altfel meritorii", a concluzionat seful diplomatiei romane.

Bucurestii vor sa vada probele HRW

Romania a cerut organizatiei Human Rights Watch sa-i prezinte dovezile pe care pretinde ca le are in legatura cu faptul ca pe teritoriul tarii noastre ar fi avut loc activitati clandestine ale CIA, a declarat ieri ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. "Este in interesul nostru sa fim informati in legatura cu aceasta chestiune. Daca au existat inchisori, iar noi nu am stiut, este cu totul alta poveste si suntem gata sa discutam", a spus seful diplomatiei romanesti.

Ungureanu s-a declarat agasat de subiectul presupuselor inchisori CIA in Romania, aratand ca nu a primit nici un fel de dovezi in acest sens si continuarea dezbaterii aduce "prejudicii de imagine" Romaniei. Duminica, el a repetat ca "nu exista asa ceva", referindu-se la eventuale facilitati gestionate de CIA pe teritoriul Romaniei.

Ungureanu a mai spus ca subiectul nu figureaza pe agenda discutiilor cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, insa nu a exclus posibilitatea ca aceasta sa prezinte un punct de vedere oficial, ca urmare a intrebarilor pe care le va formula presa, marti. Totusi, in opinia sa, este cel mai probabil ca un raspuns al administratiei americane sa fie dat la 8 decembrie, cu ocazia reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, unde vor fi prezenti ministrii de Externe din statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.