Dupa ce in noaptea de sambata spre duminica virusul H5 al gripei aviare a fost confirmat in cazul probelor prelevate la pasarile moarte din comuna Cioacile, judetul Braila, ieri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a instaurat carantina in cel de-al patrulea focar din judetul respectiv.

"Am luat masura de a extindere supravegherea in zona Rusetiu, din judetul Buzau si-n localitatile Scanteia si Grivita din judetul Ialomita, care se afla in apropiere comunei Cioacile, unde s-a confirmat prezenta virusului H5 al gripei aviare. Supravegherea a mai fost extinsa si de-a lungul a 13 localitati de pe Valea Calmatuiului, spre comunele din judetul Braila", a precizat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

Comuna Cioacile este situata in apropierea granitei judetului Braila cu judetele Buzau si Ialomita, fiind o comuna cu 800 de gospodarii, din care 550 au, dupa o prima evaluare, aproape 15.000 de pasari ce vor fi sacrificate si incinerate, cu plata despagubirilor aferente. Acesta este cel de-al patrulea focar de gripa aviara confirmat in judetul Braila, dupa cele din localitatile Scarlatesti, Dudescu (comuna Zavoaia) si Bumbacari (comuna Dudesti) din judetul Braila.

Totodata, Gheorghe Flutur a solicitat ca medici veterinari din judete ale Transilvaniei sa fie detasati in Braila in vederea participarii la interventiile din noul focar. "Am dispus detasarea unui numar de zece medici veterinari din judetele Transilvaniei pentru a-i sprijini pe colegii lor", sustine ministrul agriculturii.

Un alt focar de gripa aviara a fost confirmat joi trecuta in localitatea Periprava din judetul Tulcea, judet in care a aparut, de altfel, primul focar din Romania, si anume in localitatea Ceamurlia de Jos. Acesta a fost insa inchis la 11 noiembrie 2005, dupa ce s-a constatat ca puii-santinela care au fost plasati in mai multe gospodarii ale localnicilor sunt sanatosi, iar testele de laborator facute pe probe recoltate de la ei au iesit negative. Alte focare au fost la Maliuc si Caraorman, tot in judetul Tulcea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.