Cea de-a XI-a editie a Targului de cadouri de Mos Nicolae organizat de Muzeul Taranului Roman a inceput ieri dimineata. Mesteri populari, artisti sau simpli comercianti au venit si in acest an cu o oferta extrem de variata. Bucurestenii au astfel posibilitatea sa faca cadouri de la cele mai traditionale pana la cele mai trasnite. De la obisnuitele obiecte decorative specifice sarbatorilor de iarna sau de la caciulita de Mos Craciun si pana la alambicurile produse si comercializate de neamurile de tigani, poti gasi cam orice.

Inaintea sarbatorilor de iarna, Muzeul Taranului Roman din Capitala vine in intampinarea celor care vor sa ofere cadouri mai mult sau mai putin obisnuite. Potrivit coordonatorului de relatii publice din cadrul muzeului, Liliana Ionescu Stoenescu, peste 150 de mesteri populari au venit din toate colturile tarii. Astfel, vizitatorii vor putea gasi "obiecte din lumea satului, care pot fi folosite in viata cotidiana". Expozantii au incercat pe cat posibil sa aduca lucruri noi, care intr-un fel sau altul sa aiba legatura cu aceasta perioada a anului.

Asaltul curiosilor

Targul de Sfantul Nicolae este deja o traditie in peisajul bucurestean, astfel ca inca de la prima ora a deschiderii, muzeul a fost luat cu asalt de curiosi. Unul dintre cele mai aglomerate spatii era cel in care se comercializau articole de imbracaminte inspirate din portul sasesc, romanesc sau unguresc. La mare cautare sunt insa si obiectele decorative facute din lumanari, conuri si crengute de brad, specifice Craciunului, care costa aproximativ 500.000 de lei.

La editia din acest an sunt expuse si decoratiuni de pom inedite, facute din paie sau panuse de porumb si flori naturale uscate. In functie de marime si de complexitate, pentru o astfel de lucrare trebuie sa renunti la sume cuprinse intre 20.000 si 500.000 de lei. Printre lucrarile mesterilor populari, am gasit si caciulitele de Mos Craciun, aflate la mare moda in aceasta perioada, precum si nelipsitele cizme rosii care asteapta sa fie umplute de Mosii care circula in luna decembrie.

Astfel de obiecte pot fi achizitionate cu sume modice - pana in 50.000 - si asta nu pentru ca nu ar fi de o calitate excelenta, ci pentru ca sunt lucrate de tineri care sufera de sindromul Down si care nu vor decat sa arate ca pot fi utili. Tot de la standul lor pot fi achizitionate si lumanari decorative, toate lucrate manual de ei.

Bijuterii pentru doamne, tuica pentru domni

Cei care doresc sa faca cadouri ceva mai obisnuite pot opta pentru bijuterii facute din cristale naturale montate pe argint. Acestea sunt produse si comercializate de un geolog bucurestean, care a inceput sa lucreze astfel de lucruri inca din 1992. Un cadou de acest gen te poate costa cateva sute de mii daca te rezumi doar la o pereche de cercei sau la un inel, si poate ajunge si pana la doua milioane de lei daca alegi sa oferi un set intreg.

Tot in categoria cadourilor traditionale intra si icoanele pictate pe lemn sau pe sticla, al caror pret de comercializare variaza intre 400.000 de lei si pana la trei milioane. De la targ nu lipsesc nici artistii, care au venit cu peisaje de iarna, care costa, in functie de marime, de la 300.000 pana la doua milioane, sau cu pictura naiva reprezentand diferite obiceiuri de iarna specifice tarii noastre. Romanii par a fi interesati si dispusi sa faca astfel de cadouri, chiar daca trebuie sa scoata din buzunar cateva sute de mii de lei bune, in cel mai fericit caz.

Astfel, Ioan Maric, autorul tablourilor cu pictura naiva, vanduse in primele doua ore de targ trei lucrari. La fel de cautate sunt si gravurile sau acuarelele, insa de astfel de daruri par a fi interesati mai mult strainii. Printre tablouri si instrumente traditionale am gasit si un spatiu dedicat bauturii traditionale, tuica. Indiferent daca e de mere, prune sau pere, este 100% naturala si poate fi probata inainte de a fi achizitionata. Pentru ca este in ton cu sarbatorile ce urmeaza sa vina, acesta pare a fi unul dintre cele mai cautate cadouri la astfel de targuri, chiar daca o sticla al carei continut are o vechime de 20-25 de ani poate ajunge si pana la doua milioane de lei.

40.000 de lei - vizita printre cadourile lui Mos Nicolaie

Cum era de asteptat, de la un astfel de targ in aceasta perioada nu puteau lipsi mastile populare. Astfel, vizitatorii vor putea sa aleaga intre o masca obisnuita, care costa intre 250.000 si un milioan de lei, sau o masca sculptata in lemn care nu depaseste 600.000 de lei. Astfel, atat cei care vor sa ofere cadouri costisitoare, cat si cei care le prefera pe cele simbolice au sanse sa gaseasca ceva pe gustul lor la targul deschis pana duminica seara in cadrul Muzeului Taranului Roman. Programul este in fiecare zi, intre 10.00 si 18.00, iar pretul unui bilet de intrare este de 40.000 de lei, pensionarii, elevii si studentii beneficiind de reducere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.