Acordul privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre va fi semnat odata cu vizita secretarului de stat al SUA, Condoleezza Rice la Bucuresti pe 6 decembrie. Asa-numitul "Acord de acces" reprezinta, potrivit MAE, o etapa decisiva a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA.

Vizita secretarului de stat in Romania este planificata in contextul unui turneu european al Condoleezzei Rice, turneu in care oficialul american va oferi explicatii in legatura cu scandalul bazelor secrete ale CIA. Secretarul de stat al SUA va efectua, la invitatia ministrului roman de Externe o vizita la Bucuresti, saptamana viitoare.

Aceasta este prima vizita a secretarului de stat Condoleezza Rice, de la preluarea mandatului si reflecta intensificarea semnificativa a dialogului politic din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, dupa vizitele oficiale in SUA, din acest an, ale presedintelui Romaniei si ministrului Afacerilor Externe, si dupa recenta vizita in tara noastra a consilierului pentru securitate nationala al presedintelui Statelor Unite.

Programul vizitei include intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu si alti oficiali romani, ceremonia de semnare impreuna cu ministrul Afacerilor Externe - a "Acordului de acces" privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre, precum si declaratii de presa la Palatul Cotroceni.

Potrivit MAE "agenda vizitei in Romania a oficialului american include evaluarea principalelor aspecte ale relatiei bilaterale, din perspectiva cooperarii politice, economice si militare, inclusiv in contextul sarbatoririi in 2005 a 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA. Vor fi abordate problematica regionala, cu accent pe Marea Neagra si Balcanii de Vest, promovarea pe plan regional si international a valorilor comune de libertate si democratie, cooperarea in lupta impotriva terorismului, conlucrarea in cadrul NATO".

Semnarea "Acordului de acces" - amplasarea bazelor americane pe teritoriul Romaniei - este o etapa esentiala in consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite. Americanii sunt interesati de bazele de la Kogalniceanu si de la Babadag (judetul Constanta). Baza aeriana de la Kogalniceanu este agreata pentru instalarea comandamentului american in Romania, a carui sarcina este coordonarea operatiunilor de schimbare a trupelor militare americane din teatre de operatiuni, precum Irak sau alte zone, in momentul in care militarii respectivi vor tranzita tara noastra.

De asemenea, americanii vor putea folosi poligonul de la Babadag pentru antrenamentul trupelor inaintea misiunilor internationale. Sunt asteptate cu interes insa declaratiile pe care Condoleezza Rice le va face in legatura cu scandalul privind presupusele inchisori secrete ale CIA. Potrivit ministrului irlandez de Externe, Dermot Ahren, aflat la Washington, Rice "va raspunde scrisorii" in care UE cere explicatii in legatura cu informatiile referitoare la faptul ca avioane CIA s-au folosit de mai multe state europene pentru transportarea sau plasarea in detentie a unor prizonieri islamisti, a adaugat Ahern.

"A fost foarte clara. Va face o declaratie pe aceasta tema cand va veni in Europa", a spus el. Rice va sublinia ca Statele Unite nu au incalcat nici o lege internationala in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, a precizat Ahern. "Accept in totalitate asigurarile categorice pe care mi le-a oferit", referitoare la faptul ca nici un prizonier islamist al CIA nu a tranzitat prin aeroportul civil irlandez, folosit de regula de avioanele militare americane pentru a se aproviziona cu combustibil, a adaugat el.

Pe de alta parte, europarlamentarii au incercat, la reuniunea Comisiei pentru Justitie a Libertatii Civile sa gaseasca o baza legala pentru lansarea unei anchete oficiale privind existenta inchisorilor secrete ale CIA pe teritoriul Europei, potrivit site-ului Parlamentului European, indiferent daca ancheta va fi facuta sau nu de o "comisie de ancheta".

Este o mare presiune in toata Europa, atat la nivel national, cat si international, pentru a afla mai multe informatii referitoare la existenta centrelor de detentie ale CIA. Solicitarea unei investigatii in cadrul Uniunii Europene ar fi cu atat mai recomandabila", a declarat europarlamentarul Sarah Ludford, membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), apreciind ca PE ar trebui sa invoce articolele 6 si 7 din Tratat, referitoare la apararea drepturilor fundamentale, ca baza juridica pentru crearea unei comisii de ancheta.

"A existat tortura? Nu stim, dar deja avem cunostinta despre faptul ca s-au petrecut lucruri ingrijoratoare. Senatul Statelor Unite s-a pronuntat cu o larga majoritate in favoarea unei anchete, dar presedintele american a amenintat cu utilizarea dreptului de veto, deoarece crede ca exista cazuri in care tortura este justificata", a afirmat sau Stavros Lambrinidis, membru al socialistilor europeni.

Altii insa, ca Barbara Kudrycka, membra a grupului parlamentar al Partidului Popular al Democratilor europeni, si Genowefa Grabowska, membra a socialistilor europeni, au indemnat la retinere, declarand ca, pana in momentul de fata, nu exista probe suficiente privind existenta unor amplasamente secrete ale CIA pe teritoriile unor state din Europa. Seful Comisiei, europarlamentarul francez Jean-Marie Cavada, membru ALDE, s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea unei anchete, dar a atras atentia colegilor sai sa stabileasca foarte atent baza juridica a acesteia si a apreciat ca Parlamentul European are dreptul de a lansa o investigatie.

Romania, prinsa in "jocuri complicate"

Euroobservatorul din partea PSD Titus Corlatean a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca in cadrul PE "nu s-au ridicat acuze la adresa Romaniei" si ca deocamdata "nu este o chestiune care sa ne vizeze in primul rand pe noi". El a pomenit de existenta unui joc politic intre diferite zone interesate si a apreciat ca, daca exista o problema cu adevarat, nu ar trebui "escamotarea ei spre zona estica", de vreme ce, potrivit presei internationale, escalele avioanelor CIA sunt mult mai dese in tarile Europei Occidentale. "Autoritatile romane trebuie sa fie atente", a mai spus deputatul PSD, vorbind de posibilitatea ca alte tari, printre care si Romania, sa plateasca pentru aceste "jocuri complicate".

Vadim a ochit deja inchisorile CIA

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, sustine ca pe Aeroportul Mihai Kogalniceanu au existat centre de detentie ale CIA si ca autoritatile romane mint cand neaga aceste lucruri. "Mai multi ofiteri activi si in rezerva mi-au comunicat ca, dupa toate indiciile existente, acolo au fost anchetati si torturati 31 de prizonieri din Irak, Afganistan si Liban, timp de 2-3 zile, in avioane aflate la sol, in zona numita "platforme grele", situata in partea dreapta a cladirii Aerogarii.

Este mai presus de orice indoiala ca despre toate acestea aveau cunostinta si MapN, si SRI si SIE", a declarat liderul PRM. Acesta a adaugat ca insasi vizita Condoleezzei Rice este o recunoastere indirecta ca Romania are o contributie la declansarea acestui scandal mondial. Tudor a respins posibilitatea ca acuzatiile sale sa afecteze integrarea Romaniei in UE. "Va asigur ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 in ciuda acestui scandal pentru ca UE are mai mare nevoie de Romania decat are Romania de UE", a mai spus Vadim Tudor. El a conchis ca daca cineva trebuie sa plateasca, acestia trebuie sa fie "acei iresponsabili care au autorizat aceste lucruri".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.