In cadrul sedintei sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii desfasurate marti seara, vicepresedintele Liviu Dascalescu a lansat sefului DNA invitatia de a raspunde la patru probleme care sa asigure independenta justitiei. Daniel Morar a declinat insa invitatia CSM pe motiv ca avea deja stabilita agenda si nu suporta modificari de ultima ora, iar in plus, sustine ca nici macar nu fusese contactat personal.

Procurorul-sef Morar ar fi trebuit sa discute, ieri, cu membrii CSM asupra raportului pe care Directia Inspectiei Judiciare l-a facut cu privire la telefonul primit de seful DNA de la presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Al doilea punct de discutii viza relatiile dintre CSM si departamentul condus de Morar.

Relatii care la ora actuala sunt destul de tensionate dupa ce seful DNA a afirmat intr-o conferinta de presa ca "membrii CSM dovedesc lacune serioase" in materie de procedura penala, la putin timp dupa ce sustinusera in plen cauza judecatoarei Maria Huza. Discutiile de ieri urmau sa acopere si subiectul vizitei unei delegatii de experti ai UE privind lupta impotriva coruptiei, dar si solicitarea pe care seful DNA a inaintat-o CSM, legata de candidatura a noua dintre subordonatii sai la concursul pentru inspectori judiciari, in conditiile in care structura centrala a DNA lucreaza in deficit de personal.

Invitatia, care suna a "tras de urechi" a fost declinata insa chiar in dimineata zilei de ieri, Morar fiind asteptat la CSM la ora 9.00. "Daca ar fi fost chemat de doamna ministru, poate ca nu mai era programul atat de incarcat cum este. Am inteles ca, in programul de azi (miercuri - n.r.) sunt si niste interviuri. Si intre CSM si interviuri, poate ca ar fi trebuit sa se gandeasca ce e de ales", a aruncat manusa judecatorul Dan Lupascu, inainte de discutarea ordinii de zi.

Refuzand sa confirme existenta unui conflict real cu CSM, Morar a declarat aseara ca-i era absolut imposbil sa contramandeze, in ultimul minut, agenda deja stabilita, din care facea parte inclusiv o intalnire matinala cu Ambasada Statelor Unite. "Eu am sa ma prezint oricand, membrii CSM ma vor solicta si am si eu de lamurit cateva aspecte. Dar va spun, as fi venit ieri daca nu eram chemat pe ultima suta de metri si daca as fi fost macar anuntat personal. Tocmai din respect pentru activitatea pe care o desfasoara CSM-ul am trimis pe adjunctul meu", a declarat Morar.

Membrii CSM au refuzat insa alte discutii cu adjunctul lui Morar, procurorul Carmen Galca, decat cele privind solicitarea CSM de a considera situatia personalului DNA inainte de audierile pentru posturile de inspectori judiciari - pe liste fiind inscrisi nu mai putin de noua procurori anticoruptie din efectivul de 51 de lucratori ai structurii centrale - excedentara cu 20 de posturi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.