Dupa 21 de zile de proteste, elevii nu stiu motivul grevei profesorilor. Ieri au reinceput orele, dar fara prea mult "chef"

3,5 milioane de elevi s-au intors de ieri la scoala, dupa o vacanta nesperata, datorata grevei generale a profesorilor. Cei mici au venit bucurosi, cei mai mari fara prea mult "chef", iar profesorii nemultumiti.

Ora 7.30, in curtea Scolii generale nr. 16 din Capitala. Zeci de elevi din clasele I-VIII au venit cu 30 de minute mai devreme, bucurosi ca au inceput din nou orele. Mihai este elev in clasa a III-a si "murea" de nerabdare sa-si revada colegii pentru ca saptamana aceasta este ziua lui si vrea sa o serbeze cu ei. Cat a stat acasa el a fost constiincios si-a facut teme pe care i le-a indicat mama, dar marturiseste ca mai mult s-a jucat. Colegii lui mai mari ne-au declarat ca in vacanta au facut "nimic", adica au dormit cat au vrut, au mancat cand le-a fost foame si s-au distrat "dupa buget".

La Scoala generala nr. 58 "Petre Ghelmez" elevii au inceput lectiile de la prima ora. La clasa a V-a cu predare intensiva a limbii engleze, profesoara Daniela Tomsa a intrebat scolarii ce au facut in cele trei saptamani de vacanta neprogramata si daca se bucura ca s-au intors la ore. "Mike" Mihnea a recunoscut cu sinceritate ca nu se bucura, pentru ca ar fi dormit mai mult daca ar fi continuat greva. Cele 21 de zile de "libertate" au fost dedicate in totalitate somnului si distractiei, la calculator, la cinema sau la fotbal.

Mariana Dinu, liderul de sindicat din scoala, ne-a declarat insa ca profesorii sunt nemultumiti de majorarea de salariu propusa de Guvern, dar si de faptul ca inca nu s-a discutat serios de bolile profesionale pe care le contracteaza profesorii, din pricina cretei si a vorbitului mult si tare, desi o lege in acest sens este in vigoare de opt ani.

La Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Capitala, cativa liceeni au intarziat la prima ora si au marturisit ca s-au trezit cu greutate, dupa atatea zile "de libertate", iar altii nici nu au venit. Nici unul dintre ei nu au stiut sa spuna cu exactitate de ce au fost profesorii lor in greva generala. "Nu au primit salarii", au spus unii. "Vor bani mai multi, dar le-au dat doar 300.000 lei", au spus altii. Dintre cei de clasa a XII-a, doar unul a spus ca a facut meditatii pentru Bac, ceilalti asteapta sa recupereze materia cu profesorii lor.

Lucia Amza, liderul de sindicat din colegiu, ne-a informat ca nici un profesor nu a fost de acord sa inceteze greva generala, pentru ca sunt total nemultumiti de oferta Guvernului, dar s-au supus deciziei la nivel national. "Pana la miezul noptii am stat cu telefonul in mana sa-mi anunt colegii ca incepem scoala", ne-a spus Lucia Amza, profesor de sport.

Pe culoarele lungi din scoli nu mai este liniste, ci zarva mare: s-au intors elevii la ore. Dar maine, 1 decembrie, iar vor sta acasa, deoarece de Ziua Nationala nu se fac ore. Inspectoratele judetene si cel al Capitalei au luat decizia ca aceasta zi libera, stabilita prin lege, sa nu fie folosita pentru recuperarea orelor pierdute pe timpul grevei.

Programul va fi stabilit de comun acord cu parintii

Profesorii spun ca vor "rearanja" materia pana la sfarsitul anului scolar, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa cheme in weekend elevii si doar la clasele care dau examene se vor face ore suplimentare.

Secretarele insa nu stiu cum sa intocmeasca statele de plata pentru luna noiembrie si abia ieri ministrul educatiei, Hardau , si sindicatele au semnat un document in care se prevede cum se vor recupera orele si cum vor fi platiti profesorii pentru aceasta activitate. Concret, in fiecare scoala in parte parintii, profesorii si conducerea trebuie sa stabileasca un program clar de recuperare a orelor, fara suprasolicitarea elevilor, iar profesorii trebuie sa mentioneze in condica de prezenta aceste ore, ca sa poata fi platiti.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.