Traian Basescu i-a luat din nou fata premierului Calin Popescu Tariceanu, preluand ieri carma negocierilor cu sindicatele.

In timp ce Tariceanu a plecat in Spania pentru a participa la o reuniune europeana, seful statului si-a facut aparitia la Palatul Victoria si a condus discutiile cot la cot cu ministrii democrati. El a facut acest gest fara sa il avertizeze pe seful executivului, care, prins din nou pe picior gresit, a recunoscut ca nu stia absolut nimic despre intentiile lui Basescu. Totusi, avand in vedere subiectul delicat al negocierilor, premierul a spus cu jumatate de gura ca interventia este binevenita, pentru detensionarea situatiei. La sfarsitul discutiilor, la o ora de maxima audienta, Basescu a facut un apel public, cerandu-le profesorilor sa se intoarca in clase incepand de azi. Lovitura de imagine data de Basescu survine la numai cateva zile dupa ce liberalii si democratii au convenit sa isi spele toate rufele in familie. Miscarea facuta de presedinte i-ar putea isteriza din nou pe liberali, care l-au identificat pe seful statului drept principala sursa a certurilor cu democratii.

Cand premierul nu-i acasa, adversarii joaca pe masa! Traian Basescu a dat o noua lovitura de imagine, facandu-i o surpriza neplacuta premierului Calin Popescu Tariceanu. In timp ce acesta era plecat in peninsula Iberica in interes de serviciu, seful statului a decis sa uzeze de prerogativa sa de mediator si a negociat cu sindicatele din invatamant.

In plina criza a invatamantului, presedintele Traian Basescu a pus in scena un nou episod al conflictului dintre palate. Dupa ce reprezentantii Cabinetului Tariceanu discutasera mai bine de trei ore cu sindicalistii, seful statului a sosit la Palatul Victoria, in mod surpinzator. El s-a alaturat astfel ministrilor democrati care conduceau negocierile: vicepremierul Gheorghe Pogea, ministrul educatiei, Mihai Haradau, si ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Printre acestia s-a ratacit insa si liberalul Sebastian Vladescu, resposabilul cu gestionarea finantelor. Legea fundamentala ii permite presedintelui sa se implice in medierea unor crize sociale si sa conduca sedintele de guvern, astfel incat nimeni nu-i poate reprosa lui Basescu faptul ca ar fi jucat la limita Constitutiei. Problema este insa una de imagine, pentru ca prezenta sa la Palatul Victoria l-a luat prin surprindere pe seful executivului. Dupa ce cu o zi in urma negociase el insusi cu sindicalistii mai bine de sase ore, Tariceanu a fost prins in offside si a recunoscut ca nu avea habar de intentiile lui Basescu de a merge la guvern. "Daca domnia sa, in calitate de presedinte, doreste sa contribuie la detensionarea conflictului, eu nu pot decat sa apreciez acest lucru", a declarat primul-ministru din Spania. El a precizat ca a aflat neoficial de prezenta lui Basescu la Palatul Victoria, ca si jurnalistii veniti la reuniunea europeana!

Liberalii nu privesc cu ochi buni interventia "neprietenului Basescu"

Vizita neanuntata a presedintelui la Palatul Victoria nu este privita cu ochi buni de catre liberali. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, ne-a declarat ca, in cazul in care premierul ar fi fost anuntat cu privire la intentiile lui Basescu, participarea acestuia la negocieri ar fi fost una "normala", pentru ca orice tentativa de a rezolva criza din Educatie este salutara. Cum insa premierul nu stia absolut nimic, lucrurile se schimba radical si liberalii se intreaba retoric de ce presedintele a pandit acest moment si nu s-a implicat pana acum. "Cred ca gestul presedintelui a fost unul neinspirat", a mai comentat Hasotti, cel care l-a definit pe seful statului "neprietenul Basescu", acuzandu-l ca a facut gesturi similare de mai multe ori, inclusiv cu ocazia crizei inundatiilor, cand a preferat sa pozeze in eroul salvator care, in ultima clipa, rezolva situatia. Tot Hasotti este cel care spunea ca tensiunile din sanul Aliantei sunt pricinuite de iesirile lui Basescu, dand astfel glas numeroaselor nemultumiri acumulate de catre liberali de-a lungul timpului.

"Beneficii de imagine cu iz de telenovela"

Pesedistii sustin si ei ca Basescu a incercat sa profite de situatia creata prin absenta premierului. "Dincolo de beneficiile de imagine cu iz de telenovela, presedintele doreste, din nou, sa puna institutiile guvernamentale intr-o situatie delicata in ochii opiniei publice", a comentat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In schimb, sindicalistii care au stat sapte ore la discutiile de la Palatul Victoria au lasat senzatia ca ar fi dispusi sa inceteze protestul si nu s-au sfiit sa acorde meritele presedintelui Traian Basescu. Desi nu stabilisera incetarea grevei, sindicalistii au vorbit despre "progresele" inregistrate in timpul negocierilor de ieri, oferta guvernului fiind imbunatatita, in absenta lui Tariceanu. Vicepremierul democrat Gheorghe Pogea a precizat ca s-a convenit asupra unui nou acord care prevede majorarea salariilor cu 11,83 %, in doua etape: 5,5% incepand cu 1 ianuarie 2006 si 6% de la 1 septembrie. De asemenea, Pogea mai anunta noi garantii guvernamentale privind finantarea proiectelor de infrastructura, in incercarea de a-i convinge pe sindicalisti de seriozitatea guvernului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.