Aproape o mie de profesori din toate judetele Moldovei dar si din Dobrogea au participat la un miting de protest organizat in Piata Palatului din Iasi. Profesorii spun vor continua greva generala pana in momentul in care guvernul le va acorda o crestere salariala semnificativa.

Piata Palatului din Iasi. Lapovita si frig. In grupuri mari, profesorii se strang la miting. Pe remorca transformata ad-hoc in tribuna, liderii atarna harti rupte si materiale didactice din care nu se mai intelege aproape nimic.

Imnul Romaniei este urmat de cateva secunde de tacere dupa care din difuzoarele imense tasneste vocea lui Valeriu Sterian: "Vino Doamne sa vezi ce-a mai ramas din oameni!"

Liderii fac prezenta: "Iasi! Braila! Tulcea! Botosani!..." "Din Tulcea am venit pentru a ne sustine drepturile noastre. Sunt angajata in invatamant de opt ani de zile iar salariul este de patru milioane opt sute. Lucram cu materiale didactice rudimentare."

"Am lucrat si in mediul rural si acolo lipseau cu desavarsire. Si in momentul de fata cu propriile noastre salarii imbogatim si baza materiala. Ne trateaza cu indiferenta totala asa ca vom sta in greva pana pe ultima suta de metri. Cat vom putea, atat vom sta. Pana cand ne vom castiga toate drepturile", spune o invatatoare din Tulcea.

Profesorii tropaie pentru a se incalzi pe ritmuri de manele cizelate:"Suparat". Se desfac pancartele pe care se poate citi: "Sa traiti la fel de bine sa va ajunga doar de paine, De 15 ani de mintiti, ajunge, pierdut titulatura, aducatorului recompensa, Azi cadre didactice, maine capsunari si bone.

Multi profesori din mediul rural.

"Am 27 de ani in mediul rural si este dezastru. Conditiile sunt inumane, cum este acum, noroaie si balti e nimica toata. Mizerie, frig, iar banii de naveta nu se dau desi potrivit legii avem dreptul la ei", se plange unul din profesorii scolii generale din comuna Scanteia, judetul Iasi.

La miting au venit si profesori de la Universitatea "Al.I. Cuza" si Universitatea Tehnica. "Salariile sunt mici, nu ajung decat pentru utilitati. Despre autoinstruire nici vorba.

Cat despre propunerea guvernului cu bani alocati prin proiecte, stim ca atunci cand nu vrei sa aprobi un proiect, nu-l aprobi", explica un preparator de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Al.I.Cuza". Mitingul s-a incheiat fara incidente. Profesorii se arata dispusi sa continue greva generala chiar si cu riscul inghetarii anului scolar.

"Se spune ca profesorii au o misiune nobila de care de fapt suntem umiliti si ma intreb daca exista compatibilitate intre conditia noastra umila si misiunea noastra nobila cu care suntem coplesiti", imi spune un profesor de limba franceza de la Colegiul Negruzzi din Iasi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.