Seful spionajului militar, generalul Sergiu Medar, a fost numit consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. Nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii va fi astfel condusa de un militar.

Traian Basescu a fost impresionat de prestatia lui Medar in recuperarea ziaristilor rapiti in Irak, spun surse din Administratia Prezidentiala. Atunci, serviciul militar de spionaj ar fi oferit unele dintre cele mai pretioase informatii celulei de criza. Prin numirea unui militar, presedintele isi contrazice pozitia anterioara, cind spusese ca acest post va fi ocupat de un personaj din mediul politic sau universitar. Medar are o legatura indepartata de rudenie cu generalul Vasile Ionel, fost consilier de securitate nationala al lui Ion Iliescu.

Miscarea lui Basescu pare surprinzatoare, la prima vedere, prin numirea lui Medar pe post de "capetenie" a structurii de colectare si de analiza a informatiilor secrete, fie ele civile sau militare. Pina acum, seful statului pare sa fi oferit, in declaratii oficiale, piste false in ceea ce priveste mediul din care urma sa provina noul sau consilier pe probleme de securitate nationala si sef peste CNI.

Astfel, pe data 11 octombrie a.c., la TVR, fiind intrebat de realizatoarea Rodica Culcer daca seful CNI provine din serviciile de informatii, presedintele Traian Basescu declara raspicat: "Nu. Exclus!". Rodica Culcer dorea sa se asigure: "Deci este un personaj din afara structurilor de informatii", replica presedintelui, nedind loc la echivoc: "Un personaj politic!".

Vinerea trecuta, dupa sedinta CSAT in care s-a decis infiintarea CNI, seful statului oferea si un alt indiciu despre conducatorul institutiei: ca ar putea proveni "din mediul universitar". Dar generalul Sergiu Medar a fost in ultimii sase ani seful serviciului de spionaj militar, oficial denumit Directia de Informatii si Reprezentare Militara. Reprezentarea din titulatura oficiala se refera la cuprinderea in aceasta structura a atasatilor militari, aero si navali pe linga ambasadele Romaniei. Acum doua luni, generalul-locotenent cu trei stele Sergiu Teodor Medar a fost promovat la sefia Directiei Generale de Informatii a Apararii.

Rivalitate armata-servicii

Numirea lui Medar poate surprinde si pentru ca el provine din Armata. Pentru obervatorii serviciilor secrete e cunoscuta rivalitatea dintre structura militara de informatii pe de o parte, si SRI plus SIE pe de alta parte. Lovitura data serviciilor "civile" pare dubla prin numirea in pozitiile-cheie ale CNI a doi militari. Seful CNI, generalul Medar, si adjunctul sau, generalul Degeratu, care provin din MApN. Situatia e greu de inghitit pentru SRI si SIE. In timpul crizei ziaristilor romani rapiti in Irak, SRI si SIE nu au agreat prezenta generalului Degeratu, consilier de stat pe probleme de aparare, in Grupul Operativ de Criza, precursorul CNI.

Datoria irakiana

Presedintele, spun surse din Administratia Prezidentiala, a fost impresionat de Medar in timpul crizei ziaristilor-ostatici. Atunci, explica sursele citate, serviciul militar de spionaj ar fi oferit unele dintre cele mai pretioase informatii Grupului Operativ de Criza. Basescu a apreciat, totodata, si calitatile de analist al fenomenelor politice ale lui Sergiu Medar. Sursele din Cotroceni indica si aportul decisiv al lui Medar la conceptul de "elipsa strategica" din jurul Marii Negre.

Timp de aproape cinci ani, Sergiu Medar a fost atasat militar in Argentina, Brazilia si SUA. Mandatul de atasat militar la Washington coincide cu cel de ambasador extraordinar si plenipotentiar al lui Mircea Geoana, presedintele PSD. In centrala MApN a ajuns sub ministeriatul lui Victor Babiuc.

Biografie de 3 stele

Sergiu Medar a absolvit Politehnica cu specializarea in tehnologia constructiilor de masini. In 1986 si-a luat doctoratul si a fost recrutat cu gradul de capitan in "Institutul de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica". Intre 1990-1992 a lucrat la Directia Informatii Militare, fiind apoi numit adjunct al atasatului Apararii in SUA, Argentina si Brazilia. Intre 1999-2005 a fost seful Directiei Informatii Militare, iar in 2005 a ajuns director la DIA. Sub guvernarea CDR, Medar a fost sef al Secretariatului MApN. Tatal lui Sergiu Medar, colonelul Gheorghe Medar, a fost comandat al brigazii de artilerie Cluj la mijlocul anilor ‘50.

Vasile Ionel, unchiul de departe

Vasile Ionel, fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui Iliescu, ne-a confirmat ca este ruda indepartata cu Sergiu Medar, actualul consilier al presedintelui Basescu.

In presa au fost informatii ca Medar e ginerele dumneavoastra.
Nici vorba! Ginerele meu e colonel, doctor inginer, ii zice Tiberius Meses.

Dar nu aveti nici o legatura de rudenie cu el?
Ba da, este o legatura de rudenie. Mama lui si cu sotia mea au un grad de rudenie, verisoare, dar nu directe. Erau tot verisoare si mamele lor.

Dar l-ati cunoscut inainte de ‘89?
Pe Sergiu Medar, da. Il stiu de mic, de la Cluj, eu eram comandantul artileriei, tatal lui era colonelul Medar, care era comandant de brigada de artilerie, un ofiter foarte bun. De acolo il stiu, de mic, dar nu l-am urmarit tot timpul. Insa, dupa aceea, stiu cind a terminat facultatea, facultate civila! A ajuns dupa aceea in Serviciile de Informatii Militare Externe si ofiter foarte capabil. Ne-am vizitat si inainte de ’89, poate mai des.

Cind ati vorbit ultima data cu el?
Cu doua luni in urma, cred.

In ce circumstante?
L-am felicitat, pentru ca a fost numit director General, in locul generalului Rotaru, la Directia Generala de Informatii.

Cind ati fost la Cotroceni, in ce masura l-ati ajutat?
Nu l-am ajutat. S-a ridicat prin propriile lui forte.

Dintre oficialii din Aparare, cine i-a fost mai apropiat?
Stiu ca il aprecia ministrul Pascu. Si Spiroiu, cind era ministrul Apararii. Acum il apreciaza presedintele Basescu in mod deosebit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.