Omul de afaceri Robert Raduta este cercetat penal de ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor pentru un prejudiciu de peste 140.000 euro. Acesti bani ar proveni dintr-o finantare SAPARD pe care Raduta ar fi obtinut-o in mod ilegal si care era destinata unor constructii efectuate in Delta Dunarii, pe Bratul Chilia, zona Matita-Merhei. Alaturi de Raduta, pe lista Politiei Economice apar mai multe firme legate de numele unui alt concesionar influet, Alexandru Bittner.

De remarcat este ca atat Raduta cat si Bittner, catalogati drept cei mai puternici concesionari din Delta Dunarii, sunt prieteni apropiati ai fostului premier Adrian Nastase, iar averea lor a "explodat" tocmai in timpul guvernarii pesediste. Braconajul piscicol si cinegetic din Delta, manifestat fara limite si sustinut de interesele oculte ale investorilor din zona a obligat Ministerul Administratiei si Internelor, sa reorganizeze Politia Deltei, in asa fel incat aceasta structura sa poata lupta eficient cu greaua mostenire a PSD.

Lasata in plata Domnului, Rezervatia Naturala Delta Dunarii nu a facut niciodata, pana acum, obiectul unui interes deosebit din partea reprezentantilor MAI. Mai intai, Delta a fost zeci de ani la cheremul braconierilor locali, dupa care, odata cu marea afacere a concesiunilor luciurilor de apa, braconajul a devenit doar apanajul concesionarilor, iar localnicii, majoritatea pescari profesionisti cu acte in regula, au devenit sclavii, la propriu, ai noilor stapani ai rezervatiei.

Cei mai verosi concesionari, Alexandru Bittner - care a pus mana inclusiv pe complexul Razim-Sinoe, supranumit si Plamanul Deltei - si Robert Raduta erau, in acelasi timp, si prieteni apropiati ai primului ministru de atunci, Adrian Nastase. Cu generalul Toma Zaharia (care este si consatean al fostului premier), plantat in fruntea MAI, Politia Deltei, competenta sa controleze inclusiv afacerile concesionarilor, numara, la inceput, sase oameni, dotati cu un harb de Dacie si o barca veche, lenta (atinge maximum 16 km/ora) si cu un consum mare de combustibil.

Apoi, Biroul Politiei Deltei a fost restructurat, drept pentru care a ajuns sa numere numai doua cadre: seful si ajutorul sau. Pentru a limita drastic fenomenul infractional din Delta, dezvoltat fara precedent sub sceptrul lui Adrian Nastase, MAI urmeaza sa aloce nu mai putin de 3,5 milioane euro pentru a crea in rezervatie o Politie serioasa, capabila sa lupte cu braconierii si evazionistii.

Dotata cu ambarcatiuni puternice de tip "Laguna", apte sa patrunda cu usurinta pe canale inguste si putin adanci, noua structura a Politiei Deltei va avea in sarcina, de la descurajarea braconajului pana la combaterea traficului cu fiinte umane, a traficului de droguri si contrabandei cu armament din apropierea granitei cu Ucraina.

Potrivit proiectului de reorganizare, pentru eficientizarea Politiei Deltei este necesara o suma de circa patru milioane euro, dintre care 3,5 milioane vor fi suportate de MAI. Astfel, pentru renovarea sediilor, Internele vor scoate din buzunar 30.000 euro, 425.000 euro vor costa locuintele de serviciu ale ofiterlor detasati in cele mai importante puncte ale Deltei, 225.000 euro se vor plati pentru masinile de teren, iar doua milioane euro vor costa ambarcatiunile, plus alte 650.000 euro pentru pontoanele de acostare. Impinse de la spate de Uniunea Europeana, autoritatile romane au declansat, oficial, lupta impotriva ingineriilor financiare care au ca obiect folosirea banilor europeni.

Potrivit prevederilor normelor interne in vigoare, in competenta Politiei de Investigare a Fraudelor intra si afacerile cu fonduri de finantare interna sau a celor care provin de la Comunitatea Europeana. In primele noua luni ale anului, echipele de politisti specializati au pus pe masa procurorilor DNA 43 de dosare penale in care sunt implicate 86 de persoane, prejudiciul fiind evaluat la peste patru milioane euro si 7.000 dolari americani. Printre persoanele cercetate se regasesc primari, viceprimari, angajati ai primariilor si ai Consiliilor judetene si locale, experti SAPARD, evaluatori de proiecte comunitare, functionari bancari, precum si administratori, directori si contabili ai unor societati comerciale.

Lider in materie de fraude este judetul Tulcea, unde, din doar cinci dosare penale, s-a stabilit un prejudiciu de un milion de euro, adica aproape un sfert din suma totala a banilor europeni deturnati de afaceristii din Romania. De altfel, potrivit unor surse confidentiale, la nivelul judetului Tulcea suma fraudata este explicabila, in conditiile in care, peste bazele turistice si fabricile de prelucrare a pestelui au planat interesele prietenilor fostului premier Adrian Nastase, precum Alexandru Bittner, fostul deputat PSD de Tulcea Dan Verbina si Robert Raduta (devenit cunoscut opiniei publice dupa ce a pus mana pe luciul de apa al lacului Sarulesti, locatie unde s-a organizat, in doua randuri, Cupa Mondiala de Pescuit la Crap).

Daca numele lui Bittner nu este implicat direct intr-un dosar penal, comisarul-sef Dan Bucur, directorul Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR a recunoscut ca "sunt sase - sapte societati care fac parte din sfera de interese a lui Alexandru Bittner" si care fac obiectul unor anchete penale. In ceea ce priveste insa situatia lui Robert Raduta, comisarul-sef Bucur a fost mult mai direct si a afirmat ca acesta este cercetat in legatura cu o finantare SAPARD. "Da, Robert Raduta are un dosar penal", a declarat directorul DIF, care a refuzat insa sa ofere amanunte. Reporterii "Averea" au aflat insa, din surse judiciare, ca prejudiciul produs de Raduta, prin firma sa, "Raduta Sporting Tours" SRL, se ridica la 140.000 euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.