Negocierile de ieri dintre reprezentantii guvernului si sindicatelor din Educatie s-au terminat - ca de obicei, s-ar putea zice... - fara nici un rezultat pozitiv pentru cadrele didactice. Mai mult, exista pericolul ca profesorilor sa nu le poata fi platite zilele din perioada grevei.

Ca si la negocierile precedente, oferta de majorare salariala a guvernului pentru cadrele didactice nu s-a ridicat la mai mult de 8%, motiv pentru care liderii sindicatelor au parasit sala in care se desfasurau negocierile. Negociatorul guvernamental - de aceasta data, in persoana ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu - a atras atentia ieri ca, potrivit Legii conflictelor de munca, "pe perioada in care este in greva, salariatului i se respecta toate drepturile, mai putin dreptul la salarizare".

Sindicatele au cerut o majorare salariala pe 2006 acordata in doua transe, respectiv o crestere de 10% de la 1 ianuarie 2006, fata de 31 decembrie 2005, si inca 8% dela 1 septembrie 2006, fata de 31 august 2006. Numai ca, in teritoriu, din ce in ce mai multe cadre didactice reintra in greva. "De astazi (ieri, n.r.), si profesorii din judetul Teleorman - care se intorsesera la catedra la inceputul saptamanii - s-au alaturat protestului general", ne-a precizat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". Potrivit lui Nistor, peste 85% din membrii de sindicat ai acestei federatii sunt in greva generala, in momentul de fata.

In judetul Covasna, din cei peste 3.000 de membri sindicali afiliati la FSLI Covasna, majoritatea s-au pronuntat pentru continuarea grevei generale. In Bistrita-Nasaud, numarul grevistilor din scoli a crescut, ieri, cu doua procente comparativ cu ziua precedenta, in prezent 65,5% din cadrele didactice din judet fiind in greva. Presedintele FEN Timis, Marian Uta, a precizat ieri ca 80% din profesorii din scolile unde exista cadre afiliate sunt acum in greva. In Harghita, o parte a cadrelor didactice care in ultima saptamana se intorsesera la catedra au reintrat in greva.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.