Fitilul aprins de fostul consilier de taina al presedintelui Traian Basescu - e vorba de demisionara Elena Udrea - nu mai poate genera samanta de scandal si nici suspiciuni la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu. Cel putin in privinta telefonului pe care acesta l-a dat, in urma cu sase luni procurorului general Ilie Botos.

Reporterii "Averea" au aflat ieri, in exclusivitate pentru presa romaneasca, verdictul pe care Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa-l anunte saptamana viitoare in legatura cu acest caz: telefonul dat de Tariceanu nu constituie imixtiune in actul de Justitie! Premierul fusese acuzat de anumite voci din politica si media ca ar fi intervenit in ancheta Parchetului de dragul prieteniei cu presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, cand a sunat la Ilie Botos sa se informeze daca acesta din urma este sau nu retinut. Telefonul fusese dat in ziua in care procurorii l-au audiat "a la long" pe omul de afaceri, intr-o totala secretomanie.

Rezultatul raportului CSM nu a fost anuntat, ieri, pentru ca Ilie Botos, membru de drept in CSM, era plecat in strainatate si nu se stia cand se intoarce, asa ca a ramas ca citirea si discutarea in plen a concluziilor inspectorilor CSM sa aiba loc, conform presedintelui Dan Lupascu, in viitoarea sedinta. Surse confidentiale confirma, insa, ca raportul este cat se poate de clar, iar concluzia este ca telefonul dat lui Botos de catre premierul Tariceanu "nu poate fi catalogat drept imixtiune" si "nu s-a adus nici o atingere actiunii judiciare realizate de Parchetul Inaltei Curti".

Asa fiind, se demonstreaza ca, intr-adevar, seful Executivului nu era limitat de lege sa solicite o informare privitoare la un dosar. Gestul lui Tariceanu nu poate fi demn de acuzare - afirma o serie de voci din magistratura - de vreme ce numirea si revocarea procurorului general al Romaniei stau in puterile ministrului Monica Macovei, iar ministrul Monica Macovei face parte din Executiv.

Ca atare, seful acesteia, adica seful Executivului putea sa solicite o informare unui subordonat al Guvernului. Care, in actuala conjunctura, e Ilie Botos. Faptul ca nu a existat imixtiune, ci doar o simpla informare - cum arata, in ansamblu, concluziile raportului - o dovedeste si trimiterea ulterioara telefonului lui Tariceanu a lui Dinu Patriciu in fata instantei, cu propunerea procurorilor de arestare preventiva a acestuia. Inspectorii CSM l-au audiat pe procurorul general Ilie Botos, membru de drept in Consiliu. Nu a fost nevoie de audieri "in extenso", adica de audierea premierului Tariceanu sau a aghiotantilor care s-au ocupat de stabilirea conexiunii.

In dosarul "Rompetrol", se stie ca alaturi de Dinu Patriciu, sunt cercetati directorul general adjunct Phil Stevenson si fostul director executiv, John Works. Recent, Grupul Rompetrol a depus la Guvern o nota formala de notificare a unei dispute, in care se mentiona incalcarea drepturilor fundamentale ale companiei si solicitarea unor compensatii date fiind pierderile economice majore ale companiei in urma retinerii abuzive a lui Dinu Patriciu. Finalizarea calculelor acestor pierderi nu a fost, deocamdata, realizata.

Al doilea caz verificat de inspectorii CSM in aceeasi lucrare a telefoanelor susceptibile de imixtiune sau presiune politica, a fost cel al discutiei dintre ex-premierul Adrian Nastase si procurorul sef Daniel Morar. Seful DNA a recunoscut ca a fost sunat de Nastase, care s-a interesat de propria-i persoana si de redeschiderea dosarului "Zambaccian", in care este principal protagonist al unei posibile fapte de coruptie. Si Daniel Morar a fost audiat de inspectorii CSM. Iar inspectorii au ajuns - afirma sursele noastre - la acelasi rezultat.

De altfel, Morar a sustinut, ieri, in conferinta de presa, ca a mai fost sunat de Nastase si a mai "vorbit si cu alti oameni politici". Ce anume, nu se stie. Nu a mai oferit nici un amanunt. Intrebat de jurnalisti daca i-a spus lui Nastase sa nu-l mai sune, Morar a raspuns: "Nu, nu i-am spus lui Nastase ca nu trebuie sa ma sune!"

Ieri, presedintele CSM, Dan Lupascu a fost intrebat pe aceasta tema, de reporterii "Averea" cum anume recomanda magistratilor sa procedeze atunci cand sunt sunati de politicieni. Lupascu a replicat ca in asemenea cazuri, sfatul lui este "sa li se inchida telefonul in nas!". Altfel, nu e interzis nimanui sa dea un telefon, dar e interzis procurorului sunat sa vorbeasca despre caz, sau daca este sef, sa ordone procurorului ierarhic inferior sa faca sau sa nu faca ceva intr-o ancheta. Nimic mai mult. Acelasi lucru e valabil si pentru judecatori.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.