Daniel Marius Morar, seful Departamentului National Anticoruptie (fost PNA), a sustinut, ieri, o conferinta de presa in cadrul careia a lansat un atac frontal membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. "Este de neinteles atitudinea membrilor CSM care i-au permis de pilda doamnei Maria Huza (n.n. - fostul presedinte al TB, cercetat de DNA) sa se apere in plen si au vorbit de lipsa de profesionalism a procurorilor. Ar trebui ca membrii CSM sa stie ca procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei. Vreau sa le amintesc membrilor CSM ca au fost alesi acolo pentru a asigura independenta Justitiei!" Morar a completat atacul sau la adresa membrilor CSM: "Unii dintre membrii CSM au serioase lacune in domeniul normelor procesuale!"

Supararea lui Morar tine de atitudinea avuta de fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti la sedinta CSM de saptamana trecuta. Huza s-a plans in fata CSM de faptul ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, ar fi facut presiuni asupra sefului DNA, precizand ca procurorul care instrumenteaza ancheta ar fi "un apropiat" al ministrului, care i-ar face "jocul".Huza a avertizat ca respectivul procuror "va raspunde".

"Este extrem de grav si condamnabil ca un magistrat si membru al CSM sa ameninte un procuror", a concluzionat Daniel Morar, care a adaugat ca este de-a dreptul "sfidator ca Maria Huza sa afirme in anumite cercuri, cu foarte mare siguranta, ca nici unul dintre colegii ei judecatori nu va judeca dosarul sau, daca acesta va fi trimis vreodata la instanta de judecata".

Raspunzand presei cu privire la modul in care va proceda daca judecatorul Huza va refuza sa se prezinte la audieri, seful DNA a dat asigurari: "As vrea sa-i transmit Mariei Huza ca nu are nici un privilegiu legal, are aceleasi drepturi si obligatii ca orice persoana cercetata si va trebui sa se prezinte la audieri atunci cand va fi citata". Morar nu a exclus folosirea variantei de a o aduce pe Huza cu mandat de aducere la parchet, in caz ca aceasta nu se va prezenta de bunavoie.

In alta ordine de idei, seful Anticoruptiei a recunoscut ca trei din cele 28 de dosare de coruptie primite de la Parchetul Inaltei Curti, aflate in lucru la DNA privesc un fost deputat si alti doi deputati in functie. Unul din aceste dosare il priveste pe deputatul Ion Dumitru, fost director al Romsilva, cercetat pentru un abuz in serviciu savarsit in legatura cu unele achizitii, in care prejudiciul s-ar ridica la peste 2.000.000 de euro. Morar nu a dezvaluit numele celorlalti doi parlamentari, pe motiv ca legea nu i-ar permite acest lucru pana ce respectivilor nu le va fi adusa la cunostinta invinuirea. Procurorul-sef al DNA a spus, insa, ca cei doi sunt cercetati pentru un trafic de influenta care ar fi produs beneficii de 800 milioane lei vechi.

Morar a mai confirmat faptul ca in cadrul dosarelor in care este cercetat "baronul" Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea (invinuit pentru abuz in serviciu, fals, uz de fals si altele), procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator pe doua apartamente si trei terenuri din comuna Vanatori, care "apartin invinuitului". Cu toate acestea, ziaristii au reclamat faptul ca lui Oprisan i s-a ridicat interdictia de a parasi tara, motiv pentru care el a parasit tara.

Morar a spus ca i-a fost retinut un pasaport de SUA, dar trebuia sa plece in Europa la un seminar de multa vreme antamat si a apreciat ca "Oprisan se va intoarce". Desi nu a putut da detalii despre cuantumul prejudiciului produs de Oprisan, Morar a precizat ca valoarea bunurilor sechestrate nu acopera valoarea acestuia.

Seful DNA a facut referiri si la dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, legat de o presupusa spalare de bani, in sensul ca acesta a fost declinat in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la cererea acestui parchet, dupa ce "s-au descoperit indicii noi, cu extraneitate", fiind vorba, mai precis, de posibile spalari de bani prin conturi din strainatate. Despre dosarele penale ale unor magistrati, vorbitorul a afirmat ca sunt mai multe in care s-a inceput deja urmarirea penala, dand exemplu cazul procurorului Constantin Gherta din Parchetul General si al judecatoarei Andreea Ciuca (un dosar disjuns).

Rodica Stanoiu a dat cu subsemnatu’

Morar a mai facut referiri si la celebrul dosar al "Stenogramelor PSD", aratand ca fostii ministri Rodica Stanoiu si Florin Georgescu au fost audiati zilele trecute, iar Stanoiu a declarat ca nici nu mai era ministru in unele perioade de stenograme si ca nu are nici o vinovatie.

Alti recent audiati au fost chestorul Lazar Carjan si comisarul Silviu Luncasu. Morar a afirmat ca cei doi sunt invinuiti in dosar de luare de mita "aceasta insemnand nu neaparat primire efectiva, ci si aceeptarea promisiunii". Seful DNA a refuzat, insa, sa confirme colaborarea pe cazul "Chelaru" cu DGIPI (0962-ul condus de gen. Virgil Ardeleanu). Referindu-se la dosarul de la Constanta, Morar a spus ca nu cunoaste nici acum motivatia instantei care i-a eliberat pe cei doi directori din Primarie si ca nu poate fi vorba, deocamdata, de un "dosar Mazare". "E vorba de niste retrocedari de terenuri, suprafete mari, si sume imense de bani", a spus Morar.

Seful DNA a catalogat, apoi, drept "grav" cazul unui magistrat care a refuzat sa se prezinte la audieri, pana nu va primi raspuns la memoriile pe care le-a trimis presedintelui Traian Basescu si ministrului Justitiei Monica Macovei. "Un magistrat spune ca nu se prezinta la audieri pentru ca a depus memorii la presedintele Romaniei, la Ministerul Justitiei si la mine si ca, pana nu i se rezolva acele memorii, nu se prezinta in fata procurorilor. Am vazut memoriul si l-am dat la dosarul cauzei pentru ca avea legatura cu fondul", a declarat Morar. Surse judiciare sustin ca magistratul in cauza este Andreea Ciuca, judecator suspendat din functie ca urmare a cercetarii sale in dosare de coruptie.

Pe de alta parte, seful DNA a spus ca presedintele Traian Basescu nu poate fi cercetat, in prezent, in legatura cu detinerea imobilului din strada Stefan Mihaileanu, "pentru ca, in calitate de presedinte, poate fi anchetat doar pentru inalta tradare". "Pastram dosarul si il arhivam. Acest dosar se poate redeschide oricand, dar nu atat timp cat Traian Basescu este presedinte", a declarat Daniel Morar. Acesta a aratat ca acest dosar s-a constituit in august 2004 - inainte ca Traian Basescu sa fie ales presedinte, ca urmare a unei sesizari din presa.

"Nu s-a administrat nici o proba. In ianuarie 2005, dosarul a fost trimis la alta sectie din cadrul PNA pentru solutionare, iar procurorul din cadrul sectiei l-a solutionat, dar incorect procedural, pentru ca, din moment ce era inregistrat la penal, trebuia sa se dea solutie tot in penal, de neincepere a urmaririi penale", a explicat seful DNA. CSM a stabilit ca exista "deficiente grave in solutionarea cauzei, dar, in final, a constatat ca acestea nu pot fi considerate abateri disciplinare si s-a dispus clasarea lucrarii si trimiterea notei la DNA pentru luarea masurilor procedurale care se impuneau.

"Ce masuri se puteau lua? Nici una", a sustinut seful DNA. Morar a explicat ca a prelucrat nota CSM in colectivul de procurori. "Problema este mai veche. Nu s-a mai intamplat de cand am venit. Pe fond, solutia a fost corecta pentru ca este presedinte. Este un impediment procedural", a conchis Morar.

Cazul "Puwak" bate pasul pe loc

In ceea ce priveste cercetarile in cazul "Puwak", acestea continua, dar necesita timp. "Trebuie stabilit exact traseul fondurilor europene. Trebuie sa se stabileasca exact cum au fost cheltuite acele fonduri europene, care a fost traseul banilor. Nu este ca atunci cand ai face ancheta la Targoviste", a spus Daniel Morar. Seful DNA a avut, ieri, o alta viziune despre marea coruptie. Uitand ca in luna septembrie declara sus si tare ca PNA nu s-a ridicat la "nivelul misiunii care i-a fost incredintata", cu referire la acele fantomatice 40 de dosare de mare coruptie, Daniel Morar a declarat, ieri, ca nu poate spune despre un dosar ca este de mica sau mare coruptie desi, in urma cu doua luni, critica activitatea procurorilor pe motiv ca nu ancheteaza "inalti functionari publici".

"Eu nu o sa declar public ca un dosar este sau nu de mare coruptie. Avem criteriile noastre dupa care apreciem acest lucru, in functie de calitatea persoanei, de prejudiciu, de functia acesteia, de suma pretinsa sau primita. Avem asemenea dosare dar nu o sa individualizez", a afirmat Morar. Intrebat de ce lista cu dosare de coruptie contine, in multitudinea ei, nume de PSD-isti si daca DNA a "ochit" cumva si vreun actual demnitar din actuala putere, Morar a spus: "Asta se poate explica prin faptul ca PSD a fost cel care a exercitat puterea in ultimii patru ani, dar sunt convins ca si pentru cei care se afla acum la putere vor exista sesizari. Sunt inregistrate plangeri si impotriva unor miniatri din actuala Putere!"


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.