Serviciile secrete romane vor fi nevoite sa contribuie, dupa integrarea europeana a tarii noastre, nu numai la securitatea nationala, ci si la cea a UE.

Cel mai vizat de schimbarile produse in urma integrarii europene a tarii noastre va fi Serviciul de Informatii Externe, ne-au explicat surse din cadrul serviciilor secrete. Pentru ca este aproape singurul care are competente legale in afara Romaniei. Informatii externe mai vin si de la ofiterii serviciului de informatii militare. Teoretic, SIE culege din strainatate informatii care vizeaza doar securitatea nationala a Romaniei. Cu alte cuvinte, in teorie, SIE spioneaza numai pentru Romania.

Dupa 1 ianuarie 2007 si in urma modificarii legilor in vigoare, spionii romani nu vor mai spiona doar pentru Romania, ci si pentru Uniunea Europeana. Motivul e ca, odata integrati, securitatea UE va fi o parte a securitatii nationale a Romaniei. Astfel, daca interesele UE o vor cere, spionii romani vor pleca "la lupta" pe "frontul invizibil" si vor aduce informatii la Bucuresti, nu doar pentru Romania, ci si pentru Bruxelles.

Ofensiva 007

In prezent, exista doar practica unui schimb ocazional de informatii intre serviciile de informatii partenere. Din 2007, acest schimb se va institutionaliza, prin legi, si va fi permanent. Schimbarea statutului serviciilor secrete se va face numai dupa modificarea Strategiei Nationale de Securitate, care va marca trecerea de la caracterul defensiv la cel ofensiv al acesteia. Cu alte cuvinte, nu ne vom mai apara doar, ci vom si "ataca". Intr-un fel sau altul. Toate cele 42 de legi care guverneaza activitatea de securitate a Romaniei vor forma Codul Sigurantei Nationale.

SIE va "turna" si la EUSC

SIE va furniza informatii si catre Centrul European pentru Observatii prin Satelit (EUSC). Misiunea acestui centru este de a sprijini procesul de luare a deciziilor in UE, in contextul politicii externe si de securitate comune, prin imbunatatirea capacitatii UE de a aduna informatii in spatiu, pentru a preveni conflictele, a sprijini eforturile de mentinere a pacii in caz de conflict si de oferire de ajutoare umanitare in timpul dezastrelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.