Departamentul National Anticoruptie verifica modul de inregistrare si solutionare a cauzei privind obtinerea unui imobil de catre Traian Basescu, ne-a declarat, ieri, procurorul-sef Daniel Morar. Ancheta a fost demarata in urma unei note remisa DNA de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin care Comisia de Disciplina pentru procurori semnala descoperirea unor "deficiente grave" in acest caz.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu in urma publicarii mai multor articole in presa care semnalau faptul ca, in vara anului trecut, fostul procuror general Ioan Amarie a dispus deschiderea unui dosar impotriva lui Traian Basescu.
In urma verificarilor, s-au constatat deficiente grave privind modul de inregistrare si solutionare a cauzei, aspectele sesizate in mass-media fiind astfel confirmate, se arata intr-un comunicat al CSM.

Rezultatele anchetei au fost trimise DNA "pentru ca, in conformitate cu art. 62 alin. 3 din Legea nr. 304/2004, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 247/2005, sa fie luate masurile procedurale care se impun". "Adresa nr. 18 a Comisiei de Disciplina pentru procurori, in care sunt cuprinse concluziile Inspectiei Judiciare referitoare la modul de inregistrare si solutionare a dosarului in care apare numele presedintelui tarii, a fost trimisa DNA la data de 11 octombrie 2005", ne-a declarat, ieri, Cristina Lita, purtatorul de cuvant al CSM. Informatia ne-a fost confirmata de procurorul-sef Daniel Morar care ne-a declarat ca Nota se afla deja in lucru la una dintre sectiile DNA.

Cercetati pentru eventuale abuzuri

Potrivit unor surse judiciare, dosarul ar fi fost inregistrat in baza unei sesizari in care s-ar fi facut referire la faptul ca Traian Basescu, la acea ora candidatul Aliantei DA pentru presedintie, ar fi cumparat in mod ilegal un imobil. Se pare ca dosarul ar fi fost tinut in sertar, iar cand acesta a fost ales presedinte, ancheta a fost inchisa.

Asa cum am mai scris, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat, la data de 23 septembrie, Comisia de Disciplina in legatura cu eventualele abuzuri comise, in acest caz, de fostul procuror general al PNA, Ioan Amarie, si fostul sef al Sectiei a II-a, Alexandru Chiciu.
La timpul respectiv, Cristina Lita ne informase ca "unul dintre membrii Comisiei de Disciplina (totodata membru in Sectia de procurori), Nicolae Chiujdea, a decis ca materialul sa fie prezentat Comisiei de Disciplina", urmand ca aceasta sa verifice daca "Ioan Amarie si Alexandru Chiciu au savarsit sau nu acte care sa intre in competenta CSM".

Chiciu era in Italia

Intrebat, la sfarsitul lunii septembrie, cum comenteaza aceasta decizie, fostul sef al Sectiei a II-a din PNA, Alexandru Chiciu, ne-a declarat: "La momentul constituirii dosarului eram in Italia in concediu de odihna si pot dovedi acest lucru cu pasaportul". "Dosarul nu a fost instrumentat de Alexandru Chiciu si nici nu a fost finalizat de Sectia a II-a. Acest dosar a fost trimis de catre Sectia a II-a, ca dosar penal, Sectiei I, unde a fost inregistrat ca plangere. Aceasta responsabilitate nu este a mea.
Eu nu am fost intrebat cu privire la aceste aspecte de catre Inspectia Judiciara din CSM, cu mine nu s-a luat legatura in tot acest timp, de catre nimeni. Am fost pus in fata faptului implinit si am aflat despre toate aceste lucruri exclusiv din presa", ne-a mai spus Alexandru Chiciu.

Cum se vor lua "masurile"?

Potrivit art. 62 alin. 3 din Legea 247/2005, "controlul exercitat de (...) procurorul general al PNA (...) asupra procurorilor din subordine se poate realiza direct sau prin procurori anume desemnati". Asta inseamna ca procurorul-sef Daniel Morar va verifica direct sau va desemna un anume anchetator pentru a cerceta aspectele semnalate de CSM. Ramane de vazut, insa, cum va lua "masurile ce se impun", avand in vedere ca procurorul Alexandru Chiciu nu se mai afla in subordinea sa, iar Ioan Amarie a iesit la pensie...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.