Greva din Invatamant continua „cu orice risc“, au decis ieri cele patru federatii sindicale din Educatie.

Anuntul s-a facut in urma unei sedinte comune, unde a reiesit ca peste 80 % din sindicatele afiliate celor patru federatii s-au pronuntat pentru continuarea protestului si pentru respingerea acordului propus de Guvern. Datele centralizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) aratau ca, ieri, numarul grevistilor a scazut fata de zilele predente, ramanand insa majoritar. Procentul dascalilor dispusi sa continue protestul este insa in scadere. Daca luni, procentul grevistilor era de 59,1%, ieri au refuzat sa intre la cursuri 52,5% din totalul celor 260.450 de cadre didactice.

Anuntul sindicatelor de a continua protestul, a declansat, imediat postari disperate ale elevilor pe forumul MEdC. "Noi ce facem? Sa imi explice cineva caruia ii pasa de soarta noastra. Ne distrugeti cu greva voastra. Ati intrecut masura, fara suparare. Parca vad ca ne luati vacanta", scria un elev. "Mi se pare nedrept ca din acest razboi sindicate - guvern sa pierdem tocmai noi, elevii. Suntem obligati sa facem cate o ora pe zi in plus si sambata - program normal. Este scandalos, pentru ca nu noi am facut greva", era un alt mesaj.

Pe forumul profesorilor erau afisate opinii conform carora dascalii evazionisti au dreptate sa nu declare meditatiile atat timp cat nici Guvernul nu respecta legea, care prevede 6% din PIB pentru Educatie. Nu putini sunt insa cei care cred ca greva are si un substrat politic. "Profesorii sunt o specie jalnica, demna de mila si dispret, in majoritate si nu numai cateva cazuri punctuale. Pe vremea PSD nimeni nu misca in front. Ba chiar se disociau de cei care mai incercau sa ridice capul si erau luati in vizor de baietii din PSD", scrie un alt forumist.

Mesajele care sustineau greva erau insa numeroase. Unii dintre profesori spuneau ca cei care au intrat la clasa au fost manipulati de presa. Liderii federatiilor sindicale din Educatie au declarat ieri ca este revoltator faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale, precum mineri sau parlamentari, iar pentru profesori, nu. Gheorghe Izvoreanu, liderul Federatiei "Spiru Haret" a spus ca "o parte din prevederile din acord sunt mincinoase, pentru ca bugetul pentru Educatie are tot 3,79 la suta din PIB", iar Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale a declarat ca exemplul profesorului de la Slobozia care a intrat acum cateva zile in greva foamei si care se afla acum in stare grava a fost urmat de un alt cadru didactic din localitatea Otelul Rosu.

Sindicalistii au primit ieri o noua invitatie la discutii cu Guvernul. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat insa ca salariile angajatilor din Educatie nu pot fi marite, deoarece acest lucru ar alimenta inflatia, ar eroda puterea de cumparare si ar anula cresterea salariilor. "Guvernul nu poate accepta revendicari sindicale care ar pune in pericol interesele a 23 milioane de romani", a afirmat Pogea. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a facut si el apel la profesori sa intre la clasa, avertizand ca "incepand din acest moment, continuarea grevei declanseaza o perioada critica, iar efectele vor fi extrem de greu de imaginat si mai ales de recuperat".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.