Pentru prima data in presa romaneasca, reporterii "Averea" solicita procurorilor DNA sa se sesizeze cu privire la traficul de putere politica al unor membri PSD, care au incercat sa impuna - pe linie de partid - un nume in functia de director al Muzeului Peles. Ziarul nostru prezinta azi dovada numirilor politice de pe vremea mandatului de premier detinut de Adrian Nastase.

Printr-o adresa oficiala transmisa la data de 6 decembrie 2001, presedintele organizatiei teritoriale PSD Sinaia si primarul orasului (de la acea data) - cu consimtamantul vicelui sau - cereau prefectului Marian Saniuta investirea in functia de director al Muzeului Peles a unui anume Marian Ovidiu. Acesta era profesor la o unitate de invatamant din Sinaia.

Solicitarea, pe care o prezentam azi, in facsimil, si care constituie marturia clara a numirilor politice dirijate de fostul partid de guvernamant arata: "Organizatia Teritoriala Sinaia a PSD sustine numirea domnului profesor Marian Ovidiu pentru functia de director al Muzeului Peles, avand in vedere urmatoarele considerente: - face parte din conducerea Organizatiei Teritoriale a PSD Sinaia". Acesta este primul capat al recomandarii.

Ulterior, Marian Ovidiu este prezentat drept un personaj care "are o bogata experienta manageriala, in functia de director al Centrului de Invatamant George Enescu din Sinaia" si un "om de cultura cu o larga deschidere spre stiintele umaniste", ce "dovedeste o reala inclinare spre relatiile cu oamenii, fiind un exponent al dialogului". Recomandarea nu se referea deloc la cunostintele in materie de muzeografie. Prefectul de atunci Marian Saniuta (propulsat ulterior ministru al Internelor) n-a admis solicitarea.

Surse din PSD Sinaia ne-au declarat ca "dl Ovidiu n-a avut sprijin suficient, ca au avut altii trecere mai mare!". Asadar, in fotoliul de director al Muzeului Peles se afla azi Gabriela Popa. Chestionat de "Averea" pe marginea acestei dispute, Marian Ovidiu ne-a declarat: "Evident ca au primat calitatile manageriale! Probabil ca nu aveam pregatirea necesara. A fost o conjunctura politica, iar eu voiam sa-mi schimb viata, sa fac altceva.

Nu am reusit si fara indoiala nu ar fi fost cea mai buna alegere! Nu stiu si nu ma intereseaza de ce Marian Saniuta a preferat pe altcineva. Oricum, directorul actual (n.n. - Gabriela Popa) e o persoana competenta si in mod sigur e mai bine pregatita profesional decat mine!".

Intr-adevar Marian Ovidiu nu avea nici un atu profesional, doar faptul ca era "membru PSD". Nascut in ’57, Ovidiu n-a fost decat profesor la o scoala generala, fiind doctorand in literatura romana. El era membru PSD din 1999, membru in Biroul Orasenesc al Organizatiei Teritorial Sinaia si sef al "Compartimentului Propaganda". Ovidiu mai avea si pasiuni, insa nici una muzeografia sau istoria. Acesta este doar pasionat de literatura, calatorii si muzica.

"Mostenirea social-democrata"

Castelul Peles a fost resedinta preferata a Regelui Carol I de ohenzollern-Sinmaringen (1839-1914). Lucrarile de renovare ale acestuia au incepute in 1873 si au fost incheiate in 1914. Primul arhitect al Castelului a fost Wilhelm Doderer. Johanes Shultz si Karel Liman sunt alti doi arhitecti care au condus lucrarile la Castel, dupa un program facut de Regele Carol. La capitolul decoratiuni interioare, se remarca Gustav Klimt, reprezentantul de seama al curentului Secession.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.