CNA a amendat Radio Romania Actualitati si Europa FM pentru ca ar fi acordat puterii spatiu privilegiat de emisie. In 2004, cind PSD era omniprezent pe unde nationale, CNA se razboia doar cu posturile locale.

"La Radio Romania Actualitati, presedintele a vorbit mai mult decit toata opozitia la un loc", sustine Ralu Filip, presedintele Consiliul National al Audiovizualului. Si amendeaza postul public de radio cu 25 de milioane de lei vechi. Anul trecut, pe cind stirile pozitive despre Adrian Nastase monopolizau spatiul de emisie, Ralu Filip era mult mai timid.

Seful CNA sustine ca a amendat un post de radio in preajma alegerilor, pentru privilegierea puterii de atunci, dar nu isi mai aduce aminte despre care post e vorba. Conform situatiei somatiilor date de Consiliu in 2004, sub guvernare PSD, CNA a sanctionat doar posturi locale. Asta intr-o perioada in care organizatia Reporteri fara Frontiere concluziona ca "nerespectarea pluralismului in sectorul audiovizual si lipsa de independenta a mediei publice sint principalele obstacole in ce priveste libertatea presei la nivel national", iar raportul Departamentului de Stat cita pe larg acuzatiile aduse de jurnalistii radioului public privind "atitudinea proguvernamentala si autocenzura din cadrul RRA".

Imbunatatire

Mircea Toma de la Agentia de Monitorizare a Presei crede ca stirile radioului public s-au ameliorat fata de 2004. "Cantitativ vorbind, anul trecut, opozitia era vizibila 25%, iar acum ocupa 35% din totalul aparitiilor in stiri. Ambele date se conformeaza cu regula celor trei treimi, doar ca anul acesta s-a inregistrat o crestere, iar opozitia se afla intr-o pozitie mai buna", adauga Toma.

Puterea este mai egala

Conform monitorizarii CNA pe luna trecuta, guvernul a primit 55% din spatiul stirilor politice la Europa FM si 51% la Radio Romania Actualitati, iar opozitia 23%, respectiv 17%. Anul trecut, in aceeasi perioada, rapoartele CNA aratau 38% pentru autoritatile publice centrale si 36% pentru opozitie la RRA, in timp ce Europa FM acorda 32% pentru putere si 47% pentru opozitie.

Agentia de Monitorizare a Presei are insa alte date pentru octombrie 2004: puterea avea 69% la radioul public si 76% la Europa FM, iar opozitia 25% la postul public si 20% la Europa FM. Ralu Filip spune ca Agentia de Monitorizare a Presei "masoara totul, au un mod original de a face monitorizari care nu ofera o imagine semnificativa". Mircea Toma crede ca principala diferenta dintre cele doua monitorizari consta in faptul ca CNA masoara doar aparitiile directe ale actorilor politici, pe cind Agentia de Monitorizare numara toate referirile la un subiect.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.