Adrian Chelaru, fiul fostului sef al SMG, Mircea Chelaru, si Dumitru Scutaru, persoana banuita a fi complicele acestuia in savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita, au fost pusi ieri in libertate de catre completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatiei si Justitie.

Sedinta de judecata s-a desfasurat cu usile inchise iar decizia instantei este definitiva si vine ca urmare a recursului formulat la inceputul saptamanii trecute de avocatii celor doi. Imediat dupa pronuntarea deciziei, un functionar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a deplasat la locul de arest al celor doi acuzati, atat Adrian Chelaru (foto), cat si Dumitru Scutaru fiind eliberati in cursul serii, din celulele Directiei de Cercetari Penale.

"Inalta Curte a aplicat legea in acest caz. Cele doua mandate nu sunt, in opinia mea, legale pentru ca nu au fost date de catre o instanta competenta", ne-a declarat imediat dupa aflarea deciziei, avocatul Sanda Cuculus, unul din cei patru aparatori ai acuzatilor. "Nu pot sa-mi exprim decat bucuria personala. Este o decizie demna de instanta suprema", a adaugat Ioan Adrian Vilau, reprezentantul lui Dumitru Scutaru. Acesta a tinut sa precizeze, de asemenea, ca procesul s-a desfasurat pe doua directii majore.

"Starea de arest ar fi fost motivata de pericolul social concret reprezentat de cei doi. Instanta a apreciat insa in mod just ca nu era cazul sustinerii starii de arest preventiv. De asemenea, in legatura cu cea de-a doua problema ridicata in fata magistratilor, flagrantul, am aratat instantei ca in nici un caz nu poate fi vorba de prinderea celor doi in flagrant pentru infractiunea de trafic de influenta. Ar putea fi vorba de orice alta infractiune...", a mai declarat Ioan Vilau. Potrivit acestuia, surprinderea traficului de influenta ar fi insemnat inregistrarea momentului in care unul dintre cei doi acuzati ar fi exercitat anumite presiuni asupra unui functionar, in incercarea de a obtine un anume avantaj.

Adrian Chelaru, fiul din prima casatorie a generalului Mircea Chelaru a fost retinut in dimineata zilei de 14 noiembrie 2005 de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA), sub acuzatiile de trafic de influenta si luare de mita. El a fost prezentat luni seara judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de a i se emite mandat de arestare.

Cererea procurorilor anticoruptie a fost admisa atat pentru Mircea Chelaru jr., cat si pentru Dumitru Scutaru, persoana banuita de complicitate cu fiul generalului, care a fost pana nu demult directorul general adjunct al filialei Neamt a Organizatiei "Comisariatul pentru Societate Civila".

In sedinta de judecata de la Inalta Curte, in urma careia Chelaru jr. a fost incatusat pentru 29 de zile, procurorii DNA au sustinut ca l-au prins in flagrant delict in timp ce lua 4.000 euro pentru a interveni in schimbarea locului de munca al unui politist de la IPJ Neamt. Alaturi de Chelaru a fost prins si Scutaru. Surse judiciare au declarat pentru "Averea" ca denuntatorul este chiar politistul, care a purtat tehnica de inregistrare pe corp in timpul intalnirii cu cei doi.

Procurorii anticoruptie au sesizat instanta suprema cu propunerea de arestare pentru ca in cauza este implicat si un chestor de politie. Surse judiciare ni l-au indicat pe chestorul Lazar Carjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. DNA n-a confirmat ieri implicarea inaltului ofiter, Lazar Carjan. Acesta a recunoscut insa pentru "Averea" ca il stia din vedere pe generalul Mircea Chelaru.

Chestorul ne-a mai declarat ca l-a primit pe Mircea Chelaru jr., care i-ar fi cerut sa-l ajute pe un politist de la Neamt sa se transfere la Pasapoarte si ca l-ar fi refuzat. Carjan sustine astfel ca in data de 14 octombrie, Chelaru jr. l-ar fi vizitat la birou si l-a rugat sa intervina pentru respectivul politist. "Chelaru a venit la mine impreuna cu acel politist si m-au rugat sa-l ajut. Avea deja dosarul facut, complet. I-am explicat ca nu am cum. Apoi a plecat si de atunci nu mai stiu ce a facut. Nu am nici o responsabilitate pentru faptele lui ulterioare", a adaugat chestorul Carjan.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.