ANC il acuza pe Oprisan ca a deturnat peste 15,5 milioane euro din fondurile alocate pentru refacerea drumurilor distruse de ape

Un raport al Autoritatii Nationale de Control a Guvernului consolideaza temelia acuzatiilor indreptate de procurorii Anticoruptie impotriva baronului PSD de Vrancea, Marian Oprisan (foto). Institutia de control aflata in subordinea ministrului delegat Cristian David a descoperit, in urma unui control efectuat la Consiliul Judetean Vrancea, ca fondurile alocate de Guvernul Romaniei exclusiv pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in luna iulie 2005 au fost deturnate de la scopul initial.

Concluziile acestui raport guvernamental il indica pe Marian Oprisan, impotriva caruia s-a inceput in paralel - de catre Departamentul National Anticoruptie - urmarirea penala in alte patru dosare ce privesc fapte de coruptie. Conform comunicatului ANC, Guvernul a alocat peste 558 milioane lei vechi (echivalentul a 15,5 milioane euro) pentru refacerea infrastructurii distruse din judetul Vrancea in urma inundatiilor.

Conform comunicatului ANC, Guvernul a alocat peste 558 milioane lei vechi (echivalentul a 15,5 milioane euro) pentru refacerea infrastructurii distruse din judetul Vrancea in urma inundatiilor. Raportul guvernamental a relevat insa faptul ca banii "au fost folositi de Consiliul Judetean si pentru efectuarea de lucrari asupra unor parti din infrastructura care nu au suferit deteriorari in urma inundatiilor". Concluzia ANC este, asadar, ca fonduri insemnate "au fost deturnate de la scopul pentru care au fost constituite si alocate". Controlul ordonat de Cristian David luna trecuta a scos in evidenta si faptul ca Marian Oprisan, ordonatorul principal de credite de la Consiliul Judetean Vrancea, a incheiat 60 de contracte de executie lucrari in valoare de 267.469,1 mii RON, depasind fondurile alocate prin buget. "Autoritatea de Control a stabilit si ca s-a folosit ilegal procedura de atribuire directa prin negociere cu o singura sursa, deoarece contractele prevad si refacerea unor parti din infrastructura care nu au fost avariate de inundatii", se arata in comunicatul citat.

Specialistii ANC considera ca, pentru incheierea de contracte in vederea reabilitarii partilor de drum care nu au fost afectate de inundatii "trebuia organizata licitatie publica". In urma controlului, inspectorii ANC au mai evidentiat si faptul ca unele din contractele de reabilitare a infrastructurii au fost incheiate cu firme care au printre actionari/asociati Consiliul Judetean Vrancea. "Concluziile desprinse din raportul de control vor fi inaintate Ministerului Administratiei si Internelor, Curtii de Conturi, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice in vederea extinderii verificarilor, potrivit competentelor acestor institutii", se arata in comunicatul ANC.

In replica, baronul PSD din Vrancea, Marian Oprisan, a incercat sa scape de acuzatii, declarand neconvingator ca "liberalul Cristian David este suparat ca reabilitarea lucrarilor de infrastructura in Vrancea merge bine" si ca acest lucru il deranjeaza, "in conditiile in care presedintele Traian Basescu si-a asumat responsabilitatea si sprijinul pentru refacerea infrastructurii judetului".

"Nu Marian Oprisan si Consiliul Judetean Vrancea au distrus drumurile si podurile, ci apele de la inundatii. Controlul ANC este o incercare ridicola a liberalului Cristian David de a distrage atentia opiniei publice din Romania. Distrugerile provocate de inundatii in judetul Vrancea se ridica la 2.670 miliarde lei vechi, iar Guvernul a alocat pana acum doar 16% din aceste fonduri. Probabil ca Executivul nu doreste sa mai aloce alte fonduri si de aceea a recurs la astfel de mijloace", a mai precizat Oprisan.

De asemenea, el spune ca, la incredintarea lucrarilor de refacere a infrastructurii rutiere a judetului Vrancea afectata de inundatiile din perioada 11-14 iulie 2005, ar fi fost respectate toate procedurile de atribuire directa prin negociere cu o singura sursa si ca "exista clauza rezolutorie in toate contractele in care se specifica faptul ca decontarile se vor face numai in baza actelor normative (hotarari de Guvern) emise de Guvern". Astfel, Oprisan a incredintat contractele societatii de consultanta independenta, SC Consilier Construct SRL Bucuresti.

De asemenea, Oprisan considera ridicola afirmatia din comunicat referitoare la "posibilitatea crearii unei presiuni artificiale" asupra Fondului de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru anul in curs, intrucat sumele angajate suplimentar prin contractele incheiate pot constitui cheltuieli neprevazute, aparute in timpul exercitiului bugetar.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea s-a justificat, de altfel, aratand ca CJ "a privit in mod unitar toate distrugerile provocate de inundatii, atat in infrastructura rutiera, cat si pagubele produse cetatenilor si localitatilor judetului Vrancea", iar ordinul de prioritate ar fi fost "stabilit conform legii, chiar de Guvern, prin reprezentantul acestuia in teritoriu, prefectul judetului Vrancea". "Nu puteam sa lasam zeci de mii de oameni izolati de restul lumii numai pentru a nu "crea o presiune" asupra rezervei bugetare aflate la dispozitia Guvernului", s-a aparat Oprisan.

Noile acuzatii survin la o saptamana dupa ce DNA a anuntat ca dosarele "baronului" au fost scoase din sertarele fostului sef al PNA, Ioan Amarie, si ca impotriva lui Oprisan s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru o sumedenie de fapte extrem de grave.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.