Sindicatele din invatamant anunta continuarea grevei...cel putin pana cand organizatiile sindicale din judete isi vor spune punctul de vedere privind ultima oferta facuta vineri de guvern.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Aurel Cornea
a declarat duminica la BBC:
In cursul zilei de ieri, noi am transmis la nivelul sindicatelor noastre noul proiect de acord, asa-zis imbunatatit din punctul meu de vedere, pentru ca el cuprinde numai un punct care se refera la elaborarea unei noi legi a salarizarii in sistemul bugetar, ceea ce era prins de altfel, in programul de guvernare. Dar l-am transmis colegilor nostri.. asteptam in cursul zilei de maine sa ne dea raspunsul si marti, in bordul celor patru federatii, ca si pana acum, vom lua decizia privind modalitatea in care vom continua conflictul.

Intre timp insa, daca in urma cu doua saptamani au intrat in greva aproximativ 84% din totalul cadrelor didactice, numarul acestora s-a imputinat, afirma purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mircea Muresan:

Numarul cadrelor didactice in greva a ajuns la aproximativ 63 la suta..luni in jurul orei 12 vom avea o situatie exacta. Dar, a nu se uita ca exista trei situatii: scoli in care nu se fac cursuri, scoli in care se fac partial cursuri si scoli in care suta la suta profesorii sunt la scoala.

Runda de negocieri de vineri dintre reprezentantii guvernului si liderii sindicali ai profesorilor s-a incheiat cu un esec. Guvernul i-a chemat la negocieri pe reprezentantii profesorilor, pe fondul protestelor de strada ale cadrelor didactice si al deciziei instantei de a suspenda procesul privind legalitatea grevei din invatamant.

Tribunalul Bucuresti a suspendat procesul privind legalitatea grevei, deoarece sindicatele din domeniu au contestat la Curtea Constitutionala o serie de articole din legea conflictelor de munca, despre care sustin ca incalca dreptul la greva. Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti a decis sa trimita, asadar, dosarul Curtii Constitutionale.

In absenta unei decizii a instantei, greva generala a profesorilor, declansata cu doua saptamani in urma, poate continua.

In paralel, protestatarii au organizat vineri un miting in Bucuresti, in Piata Constitutiei, la care au luat parte mai multe mii de profesori, elevi, studenti si alti angajati din invatamant sositi din mai multe judete ale tarii.

Mii de profesori au organizat proteste in cursul zilei, in mai multe orase ale tarii, printre care Targoviste, Cluj, Craiova, Arad.

Chiar in timpul protestului de strada din capitala, liderii federatiilor sindicale din educatie au fost din nou invitati la guvern, la ora 14.00, la negocieri cu vicepremierul Gheorghe Pogea.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat la BBC, la incheierea discutiilor, ca guvernul nu a schimbat nimic in oferta sa, si nici sindicalistii - in cererile pe care le-au formulat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.