Ion Alexandru Tiriac este al treilea contributor-surpriza la blocul din Zambaccian 16, dupa ce Gabriel Bivolaru a pus terenul, iar Sergiu Sechelariu s-a oferit drept constructor. Un etaj finantat de Tiriac jr. a ajuns la Andrei Nastase, fiul fostului premier.

Blocul lui Adrian Nastase din strada Zambaccian a fost finantat pe jumatate de Ion Alexandru Tiriac si construit de Sergiu Sechelariu pe un teren ce a apartinut lui Gabriel Bivolaru, aflat azi in inchisoare. Dupa finalizarea lucrarilor, Tiriac jr. a cesionat un etaj catre Andrei Nastase, fiul fostului premier.

Ion Alexandru Tiriac este al treilea nume notoriu care apare implicat in ridicarea blocului lui Adrian Nastase, dupa ce fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a contribuit cu terenul, vindut lui Nastase la un pret suspect de mic, iar fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu si-a asumat rolul de constructor. Tiriac apare in documente ca ar fi contribuit financiar pentru construirea a 45 la suta din imobil, dupa care si-a cesionat proprietatea catre fiul lui Adrian Nastase si catre un grec.

Sotul Adrian vinde terenul sotiei Dana

Istoria imobilului incepe in anul 1998, cind Casa de Avocatura "Adrian Nastase" a cumparat terenul, cu 100 de milioane de lei, adica in jur de 11.000 de euro. Anterior, terenul apartinuse deputatului PDSR Gabriel Bivolaru. El l-a vindut soacrei sale, Elena Sotec, in momentul in care a inceput sa fie anchetat pentru devalizarea BRD, in august 1996. Un an mai tirziu, Bivolaru incepe sa faca vizite la Parchet, prilej cu care, pe 26 noiembrie 1997, Adrian Nastase si conducerea centrala a partidului s-au solidarizat public cu proprietarul terenului din Zambaccian. Dupa patru luni, in martie 1998, terenul intra in proprietatea Casei de Avocatura a lui Nastase.

Pe 15 noiembrie 1999, Casa de Avocatura "Adrian Nastase", in calitate de persoana juridica, vinde terenul persoanei fizice Daniela Nastase, sotia viitorului premier. La aceasta tranzactie, Casa de Avocatura a fost reprezentata de catre Roxana Bichel, cea care, odata cu instalarea Cabinetului Nastase, a fost numita consilierul lui Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS. Pretul vinzarii a fost de 200 de milioane de lei. In fapt, tot 11.000 de euro, la cursul de atunci. Din acel moment, proprietarii terenului devin sotii Adrian si Daniela Nastase, ca persoane fizice.

Intra in scena Sechelariu

Tot in anul 1999, Adrian Nastase si Sergiu Sechelariu, patronul firmei de constructii Conimpuls SA Bacau, se asociaza in vederea construirii pe terenul din Zambaccian a unui bloc de locuinte. Lucrarile incep in anul 2000. In 2001 Nastase avea sa-l numeasca secretar de stat la Ministerul Transporturilor pe acelasi Sergiu Sechelariu. Tot in 2001, afacerea este devoalata in presa, moment in care Adrian Nastase si Sergiu Sechelariu se vad siliti sa dea unele detalii ale asocierii. "Partea mea este determinata din aportul in natura, terenul, si daca in final voi putea da o plata suplimentara, voi incerca sa obtin mai mult", declara Adrian Nastase. La vremea aceea, nici Nastase, nici Sechelariu nu au putut preciza cit urma sa le revina din imobil.

Hop si Tiriac jr.

Vreme de trei ani, blocul s-a ridicat in tihna, fara sa fi aparut informatii noi privind proprietarii. In luna martie 2004, blocul a fost finalizat, iar cei care au finantat constructia s-au adunat ca sa semneze procesul-verbal de receptie si o declaratie notariala prin care si-au repartizat cote-parti din imobil, in functie de contributia fiecaruia. Si, surpriza. In locul firmei Conimpuls, apare ca proprietar al etajului 2, cu 34,31 la suta, firma Vertcon SA Bacau, o alta firma a lui Sergiu Sechelariu. Sotii Nastase isi asuma etajul 3, reprezentind 20,09 la suta. In fine, apare acum si un al treilea proprietar: Ion Alexandru Tiriac, stapin pe parter si pe etajul 1, cu o cota de 45,6 la suta. Intimplator, 2004 este si anul in care Ion Alexandru Tiriac incepe sa aiba probleme cu legea, fiindu-i deschis dosar penal pentru afaceri cu droguri.

Cesiune de la un junior la altul

Urmatorul moment important in istoria acestui imobil este data de 26 aprilie 2005. In acea zi, Ion Alexandru Tiriac iese complet din afacere si isi cesioneaza cele doua etaje catre doua persoane fizice: Andrei Nastase, fiul fostului premier, ia etajul 1, si un anume Xenophon Xenakis, cetatean roman cu domiciliul in Grecia, preia parterul. Transferul de proprietate nu s-a facut insa prin act de vinzare-cumparare, ci prin "cesiune de creanta".

Practic, Tiriac a cedat celor doi, contra unor sume de bani, drepturile sale asupra partii de imobil pe care a finantat-o. Andrei Nastase a primit 25,64 la suta din imobil, contra sumei de 208.074 de euro inscrise in contact, iar grecul a primit parterul, contra sumei de 169.837 de euro. Nici unul dintre ei n-a platit pe loc. Lui Andrei Nastase i s-a dat ragaz doua luni, pina pe 30 iunie 2005, iar lui Xenakis, un an si jumatate, pina pe 31 decembrie 2006.

In cazul grecului, Tiriac a fost mult mai prudent: a instituit si o ipoteca asupra apartamentului, astfel incit sa o poata executa in cazul in care nu-si primeste banii la termen. In contractul cu Nastase jr., se precizeaza doar ca neplata sumei atrage rezilierea contractului, insa, potrivit Codului Civil, asta nu se face automat, ci doar daca Tiriac o doreste si deschide un proces. In acest moment, nu se stie cu certitudine daca banii au fost platiti sau nu. Iar declaratiile de avere ale lui Adrian Nastase nu limpezesc deloc lucrurile.

Unde e casa?

In momentul de fata, Andrei Nastase este student la Milano, in anul I, si se afla, prin urmare, in intretinerea parintilor sai. In declaratiile de avere, demnitarii trebuie sa treaca proprietatile pe care le detin "impreuna cu familia", ceea ce, in sensul legii, inseamna "sotul/sotia si copiii aflati in intretinere". Ultima declaratie de avere a lui Adrian Nastase dateaza din 6 mai 2005, la 10 zile dupa ce fiul sau intrase in posesia apartamentului lui Tiriac jr., fapt neconsemnat in document. De asemenea, din conturile lui Adrian Nastase nu rezulta ca ar fi disparut o suma apropiata celei reprezentind valoarea contractului, de peste 200.000 de euro, bani care ar fi trebuit platiti lui Tiriac.

Adevarata valoare a terenului

Adrian Nastase a fost reclamat anul trecut la PNA ca ar fi cumparat terenul din Zambaccian la un pret mult subevaluat. Dosarul a fost repede inchis de fostul sef al PNA Ioan Amarie, care chiar a declarat ca Nastase ar fi "platit mai mult decit facea". Pe 18 mai 2005, noii proprietari ai imobilului au incheiat un "contract de tranzactie", prin care si-au luat in posesie, de la familia Nastase, si cotele-parti din teren, aferente spatiului pe care il detin in bloc. Tranzactia a fost autentificata la notariat si, pentru stabilirea taxelor, s-a efectuat o evaluare a terenului si a cladirii. Valoarea globala de piata este de 804.000 de euro, din care cladirea valoreaza 524.000 de euro, iar terenul - 280.000 de euro. Teren cumparat de Nastase cu 11.000 de euro.

Suferintele lui Adrian Nastase

Rugat sa comenteze circumstantele in care Ion Alexandru Tiriac s-a implicat in finantarea blocului din Zambaccian 16, Adrian Nastase ne-a declarat: "Nu mai vreau sa intru in jocurile astea. M-am ocupat destul de asta. Este un subiect care mi-a amarit viata suficient. Nu mai vreau sa discut despre acest subiect".

La insistentele noastre, el ne-a indemnat sa luam legatura cu avocatii sai, carora le-am cerut ca, in numele lui Nastase, sa explice circumstantele in care a ajuns in aceasta asociere Ion Alexandru Tiriac, provenienta fondurilor cu care Andrei Nastase (foto stinga) ar fi urmat sa achite creanta preluata de la Tiriac jr. si motivele pentru care nici banii, nici apartamentul nu apar in declaratiile de avere ale presedintelui Camerei Deputatilor. Avocatul Bogdan Radulescu ne-a raspuns ca "Adrian Nastase si Daniela Nastase nu au avut nici un fel de contract de asociere cu Ion Alexandru Tiriac", ca banii provin din "mostenirea dobindita de catre doamna Daniela Nastase conform certificatului de mostenitor nr. 59/31 mai 2005" si ca "la data depunerii declaratiei de avere, Andrei Nastase nu detinea nici o proprietate imobiliara si nici nu era copil in intretinere".

Se observa insa ca Andrei Nastase devine proprietar pe 26 aprilie 2005, potrivit contractului de cesiune, iar tatal sau depune declaratia de avere pe 6 mai 2005. Despre misterioasa mostenire primita pe 31 mai 2005 de catre Daniela Nastase nu se mai ofera nici un alt element. Avocatul nu explica de ce Andrei Nastase nu este copil in intretinere, cita vreme sint considerati astfel si copiii majori care urmeaza o forma de scolarizare


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.