In timp ce presedintele Traian Basescu tocmai a afirmat, in trei interviuri acordate presei occidentale, ca "in Romania nu exista nici un Guantanamo", fostul director al CIA din perioada 1977-1981, Stansfield Turner (foto), afirma ca nimeni nu va recunoaste existenta acestor centre de detentie ale CIA. In plus, el citeaza in mod special baza militara de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, din Romania, ca fiind o locatie probabila.

De fapt, declaratiile amiralului Turner au fost clar indreptate impotriva vicepresedintelui american Dick Cheney, despre care afirma ca a aprobat personal aceste inchisori secrete, in care anchetatorii americani tortureaza prizonierii de razboi. "Din cauza vicepresedintelui, am trecut intr-un teritoriu periculos", a subliniat fostul sef al serviciilor secrete americane. Mai mult, el a precizat ca tortura ar trebui sa fie interzisa de Senatul de la Washington, dar presedintele George W. Bush a anuntat deja ca va exercita de dreptul sau la veto in cazul in care legislatorii interzic tortura. Asta in ciuda faptului ca seful Casei Albe a afirmat ca "SUA nu tortureaza", declaratie pe care Stansfield Turner nu o crede nici in ruptul capului.

Veridicitate

De altfel, parerea fostului director al CIA este sustinuta si de declaratia analistului Sebestyen Gorka, expert in probleme de securitate nationala si de terorism, care a afirmat pentru BBC ca o cerere de instalare a unor centre de detentie secrete venita din partea CIA ar fi fost greu de refuzat de fostele state comuniste. "Stim cu certitudine ca Agentia si Pentagonul au astfel de centre in diferite parti ale lumii, si in special in Orientul Apropiat. Este foarte probabil ca astfel de inchisori secrete sa existe si in Europa, pe teritoriul unor state precum Romania si Polonia", este de parere Gorka. El vine si cu explicatia acestei "tolerante" din partea celor doua state.

In afara de Marea Britanie, Romania si Polonia au fost cele doua state europene care au oferit un sprijin solid in razboiul impotriva terorismului. "Avand in vedere ca Romania a cooperat in cele mai diverse forme la operatiunile militare din Afganistan si Irak, iar Polonia a fost atat de solidara cu politica americana in Irak incat i-a fost incredintat un sector propriu de operatiuni militare, existenta acestor centre de detentie este foarte plauzibila".

Cooperare stransa

Unul dintre mijloacele mass-media internationale in care Traian Basescu a dezmintit categoric existenta acestor centre de tortura este "Le Figaro". Ziarul francez adauga insa, in comentariul ce urmeaza declaratiei presedintelui roman, ca avand in vedere cooperarea militara foarte stransa dintre Romania, Polonia si SUA, acuzatiile publicate la inceputul lui noiembrie de "The Washington Post" ar putea fi adevarate. Mai ales ca se discuta intarirea acestei cooperari, fie ca este vorba despre instalarea unor baze americane in Romania, fie despre instalarea unui sistem de aparare antiracheta in Polonia. In plus, nici unul dintre cele doua state nu are intentia de a-si retrage soldatii din Irak, chiar daca efectivele nu sunt atat de importante.

Noi dezvaluiri

Dupa ce a lansat un scandal international, ziarul "The Washington Post" a venit ieri cu precizari suplimentare. CIA detine in mai mult de 24 de tari centre de operatiuni unde agentii americani si din serviciile secrete nationale coopereaza pentru localizarea si capturarea suspectilor de terorism si pentru anihilarea retelelor acestora. Centrele secrete de informatii antiterorism (CTIC) sunt finantate in mare parte de CIA si folosesc cea mai moderna tehnologie de spionaj, inclusiv echipament securizat de comunicatii si computere conectate la baza de date a Agentiei. In cadrul acestor structuri, americanii si colegii lor din serviciile secrete ale tarilor respective iau decizii privind oportunitatea arestarii suspectilor, transferul lor in alte state pentru interogatorii sau pentru detentie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.